Grøn løsning giver god varme

En varmepumpe løste ønsket om en grønnere og mere fremtidssikret opvarmningsform hos familien Kolmos i Augustenborg. Samtidig får familien en løbende besparelse i forhold til det gamle oliefyr, som tidligere opvarmede ejendommen. 

Af ProjectZero

Fotograf: Ole Hartmann Schmidt

 

Familien Kolmos i Augustenborg fik i starten af 2019 installeret en varmepumpe. Den skulle erstatte oliefyret, som hidtil havde varmet boligen op. Familien ønskede en løsning, som var mere miljøvenlig og fremtidssikrede boligen i forhold til opvarmningsformen.

”Vi ønskede at gå en grønnere vej, og det var den primære årsag til, at vi ønskede at skifte det gamle oliefyr ud med en varmepumpe,” siger Jacob Kolmos, som sammen med sin hustru Birgitte bor i et hus ved Augustenborg. Familiens ejendom består af boligen fra 1975, hvor Jacob og Birgitte Kolmos bor, og et tilstødende hus, som familien lejer ud primært om sommeren. Begge bliver opvarmet af den nye luft-vand varmepumpe, som er installeret.

 

Rigtig dimensionering
Med et samlet areal på i alt 250 m2 fordelt på to boliger krævede installationen i høj grad en varmepumpe, der var dimensioneret korrekt.

”Derfor var det vigtigt, at OK’s tekniske konsulent var på besøg og kunne se, hvilken størrelse varmepumpe der var nødvendig. Selvom vores gæster primært lejer den anden bygning i sommerperioden, er det vigtigt, at varmepumpen kan forsyne med varmt vand hele året,” siger Jacob Kolmos.

 

Fotograf: Ole Hartmann Schmidt

 

Varme på abonnement hitter
Familien Kolmos havde kontakt med flere leverandører, inden de valgte OK. Muligheden for konceptet ”OK Nærvarme” tiltalte familien, da det betød, at det hele var inkluderet, og de ikke selv skulle bekymre sig om noget.

”Det gav os en god ro og tryghed, at OK kunne tilbyde ’hele pakken’. Vi behøvede ikke tænke på skrotning af oliefyret, installation af varmepumpen, indregulering og efterfølgende drift og vedligehold. Det tog og tager OK sig af, og de har ekspertisen,” siger Jacob Kolmos, som understreger, at det passede dem rigtig fint ikke at skulle betale over 120.000 kr., som det ville koste, hvis de skulle købe anlægget.

Under OK Nærvarme kunne familien nøjes med at lægge 20.000 kr. ud og derefter kun betale for abonnement og forbrug af det antal kWh, som varmepumpen aftager.

”Det er en rigtig god finansiel løsning for os og en behagelig blød overgang på det økonomiske. Derudover forventer vi, som det ser ud nu, at vi får en væsentlig lavere varmeregning, da vi tidligere havde et årligt forbrug på 35.000 kr. på fyringsolie. Det er vi slet ikke i nærheden af at bruge på varmepumpen,” siger Jacob Kolmos.

Desuden mener Jacob Kolmos også, at varmepumpeløsningen har hævet værdien for hele ejendommen og fremtidssikret den.

4. december 2019

Jacob Kolmos med indedelen, hvor han blandt andet kan regulere varmen og aflæse varmeforbruget.

ZERObolig

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025.

Boligejerne skal implementere fjernvarme, varmepumper og grøn strøm for at fremtidssikre den lokale, grønne omstilling.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 38,3 % og energiforbruget med 13,8 %.

Cookiepolitik