Nordiske unge var samlet til Youth Summit

45 unge fra Norden var klar til at diskutere, skabe løsninger og igangsætte konkrete handlinger for en bæredygtig fremtid, da Sønderborg Kommune og ProjectZero var vært for konferencen ’Youth Summit 2019’, som blev afholdt i sidste uge i Sønderborg.

Af ProjectZero

De unge arbejdede i workshops og deltog i forskellige aktiviteter med fokus på social, kulturel, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed, som alle taler ind i FNs 17 Verdensmål.

Konferencen tog afsæt i Sønderborg Kommunes arbejde som UNESCO lærende by og FNs Verdensmål for en bæredygtig fremtid, og målet var, at løsningerne fra konferencen skal bidrage til bæredygtighed i små og mellemstore nordiske byer.

En bæredygtig fremtid til de unge

Fremtiden tilhører de unge og en bæredygtig fremtid skal ske gennem udvikling af værktøjer og konkrete løsninger og handlinger. Det var afsættet for de 45 nordiske unge, der mandag i sidste uge ankom til Sønderborg for at deltage i konferencen ’Youth Summit 2019’, hvor der blev diskuteret en bæredygtig fremtid, og hvordan den unge generation kan skabe værktøjer og selvtillid til at gøre en forskel.

Det var Sønderborg Kommune og ProjectZero, der var vært for konferencen som led i netværket ’Attractive Nordic Towns’, som er en sammenslutning af byer i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, som alle arbejder på at gøre små og mellemstore byer attraktive og bæredygtige.

”De fleste byer i ’Attractive Nordic Towns’ arbejder med byplanlægning, men i Sønderborg Kommune satser vi imidlertid på bæredygtighed og unges involvering, og derfor er det helt naturligt for os, at være værter for ’Youth Summit 2019’”, siger Lykke Farre, ungekoordinator ved Sønderborg Kommune, der også bød de nordiske unge velkommen til Sønderborg.

Udvalgsformænd holdte taler

Formanden for Kultur, Idræt, Handel og Turisme Stephan Kleinschmidt samt formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Claus Klaris, holdt tirsdag de officielle åbningstaler for konference.

”Vi siger ofte, at I unge er vores fremtid, men fremtiden er her nu, og det er Jer, der skal skabe ændringerne, og Jer som en bæredygtig fremtid afhænger af. De kommende dage skal I lære en masse om, hvordan jeres stemmer kan blive hørt af alle – og husk – I er kilden til vores inspiration”, sagde Stephan Kleinschmidt, formanden for Kultur, Idræt, Handel og Turisme.

Claus Klaris, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget kom i sin tale ind på, at det er vigtigt at udvikle nye bæredygtighedsløsninger, som kan bruges i alle byer:

”I skal bruge tiden i Sønderborg på at udvikle ideer, snakke med hinanden, lære af hinanden og udfordre hinanden. Nye ideer skabes gennem dialog og samarbejde og jeres ideer, som I udvikler de næste dage, skal I tage med hjem til jeres byer og få sat på dagsordenen – det er et stort og hårdt arbejde, der ligger foran jer – vi tror på I kan”, sagde Claus Klaris i sin tale til de unge konferencedeltagere.

Inspiration til at inspirere

Hovedtemaet for ’Youth Summit 2019’ var entreprenørskab, aktivisme, og hvordan der etableres en organisation, der kan accelerer en bæredygtig fremtid helt lokalt. De unge blev på konferencen inspireret og udfordret af blandt andre Hardeep Dhanjal, der er en af Danmarks bedste speakers, og var med til at motivere de unge til at gå efter de store drømme og ideer også.

De unge fik også en introduktion i, hvordan der kan formidles budskaber med fotografier og billeder, og hvordan man kan starte sin egen organisation. Konferencen kulminerede med en specifik Sønderborg-case, som også har relevans for de byer, hvor de andre nordiske unge kommer fra.

’Youth Summit 2019’ varede fra mandag til torsdag i uge 32 på Alsion i Sønderborg.

14. august 2019

Cookiepolitik