Klimabevidst til fingerspidserne

Hos familien Brandt i Hundslev er der fokus på at leve bæredygtigt og energirigtigt.

Af Nanna Winther

I det gule stuehus fra slutningen af 1800-tallet bor Anders Brandt med hans kone Birgitte. I deres hjem har der i mange år været fokus på at leve bæredygtigt og energirigtigt. Bevidstheden omkring klima og miljø startede for Anders allerede i 70'erne: "Der var flere ting der for mig blev startskuddet til min bevidsthed omkring klima og miljø. Jeg læste i sin tid bogen Grænser for Vækst, den var virkelig en øjenåbner for mig, og jeg lavede faktisk en lille happening omkring den på lærerseminariet i Ribe", smiler Anders, og fortsætter: "Økologi fik også plads i undervisningen i 70'erne, og så var der miljøorganisationen Noah."

 

Siden familien Brandt flyttede ind i huset i Hundslev, er der også sket en del energiforbedrende tiltag. Huset har blandt andet fået solvarmeanlæg, solceller, varmepumpe, isolering med papiruld og masseovn. De energiforbedrende tiltag kan mærkes på pengepungen, og siden parret gik i gang, er det også blevet til mange penge sparet. "Jeg har ikke et præcist tal over, hvor meget jeg har sparet, efter at vi har energirenoveret vores hjem, men det er rigtig mange penge. Huset er fra 1880 og i forhold til andre bruger vi ikke meget i energiudgifter. Fra maj til september har vi stort set ingen varmeudgifter. Det er ikke mange penge, vi bruger på energiudgifter i hvert fald."

 

Udover at have energirenoveret deres hjem, tænker parret også over deres forbrug. "Fødevarer er vi meget bevidste om herhjemme. Vi dyrker egne afgrøder og har også geder og får, som vi spiser. Blot i går spurgte Birgitte, hvad vi skulle spise til aftensmad, og der svarede jeg, at vi havde kød liggende i fryseren, og der ligger altså kun gede- og fårekød, man finder hverken oksekød eller svinekød der.", griner Anders.

 

Anders' bedste råd til familier, der overvejer at energirenovere, er at starte med de mindre tiltag, som er nemme og hurtige at tilbagebetale, og som kører af sig selv år efter år. Det kunne for eksempel være et solvarmeanlæg. Anders selv har varmt vand fra anlægget hele sommeren, og anlægget bidrager endda til det varme vand om vinteren, hvis solen skinner. Isoleringen i ens hus er også vigtig at kigge efter, nævner Anders, enten kan man selv kigge efter, eller man kan få en professionels hjælp. "Og så skal man sørge for at tænke over sit forbrug, ikke at lade vandet løbe, at skifte til LED pærer og at slukke lyset efter sig er ret elementært, hvis man gerne vil leve mere klimabevidst", fortæller Anders.

 

Anders Brandt foran familiens solcelleanlæg. Anlægget er placeret på gederne og hønsenes bygning. "Vi har valgt at sætte solcelleanlægget her for ikke at ødelægge det smukke røde tag på vores hus.", nævner Anders.

 

Der har været flere årsager til beslutningen om at energirenovere hjemmet i Hundslev, først og fremmest var det et ønske om at leve mere bæredygtigt, men ifølge Anders var det også tænkt som en fremtidssikring. "Det, vi gør for klima og bæredygtighed, skal gerne gøre de fremtidige omkostninger mindre og derved fremtidssikre huset. Herude i de mindre landsbyer kan det være svært at sælge sit hus eller låne penge til køb og renoveringer. Desværre betyder det, at der står mange huse, som ikke følger med tidens stand. Vores energiforbedringer er en fremtidssikring af huset, der kan endda bo flere familier i huset, så man kunne tænke sig, at to unge familier kunne slå sig sammen og bo i huset, når vi engang skal sælge det.", påpeger Anders.

 

Det nyeste tiltag fra Anders Brandt er også tænkt som en hjælp til landsbysamfundene i Sønderborg-området til at blive attraktive steder at bosætte sig. Tiltaget hedder Sønderborg Fællesfond og er ikke en fond, men en forening, hvor det er muligt for landsbyer og lokalsamfund at investere i sig selv og hinanden. Målet med foreningen er, at det skal være nemmere og billigere at få adgang til finansiering af huskøb, husforbedringer og lokale udviklingsprojekter. Fonden er også tiltænkt som en hjælp til at kunne finansiere energiforbedringer af boliger. "Det er relativt simple krav, der stilles til, hvad fonden finansierer. Aktiviteterne skal være økonomisk rentable, og de skal skabe værdi for lokalbefolkningen som en helhed, samtidig skal de matche foreningens formål og værdigrundlag. Foreningen får dets penge gennem medlemsskab og indsamlingskampagner. De indsamlede penge lånes ud til de projekter, der er anledning til kampagnen. Når pengene er tilbagebetalt, kan de lånes ud til andre projekter.", fortæller Anders.

 

Har tiltaget Sønderborg Fællesfond vakt din interesse kan du læse mere på foreningens hjemmeside: http://faellesfond.dk/

 

Har du også energirenoveret dit hjem, og vil du fortælle os historien? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en mail og fortæl nærmere - klik her.

 

 

 

 

 

 

14. august 2019

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025.

Boligejerne skal implementere fjernvarme, varmepumper og grøn strøm for at fremtidssikre den lokale, grønne omstilling.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 35 % og energiforbruget med 14 %.

Cookiepolitik