En grøn udvikling

Villy Lauridsens energirenovering startede med et ønske om at spare penge på familiens energiudgifter, men endte med at sætte gang i klimabevidstheden.

 

Af Nanna Winther

Den 1. september 2000 flyttede familien Lauridsen ind i deres stuehus i Dybbøl: "Stedet trængte til en kærlig hånd, og i forbindelse med renoveringen blev huset også energioptimeret med ekstra isolering og nye vinduer efter datidens normer. I 2009 da vi byggede vores udestue, skulle der bruges mere isolering end i 2000, reglerne ændrer sig hele tiden." fortæller Villy Lauridsen.

 

Som landmand har Villy øje for en god forretning, og da "Skrot dit oliefyr" kampagnen kørte i 2009, blev det tid til at skrotte det gamle oliefyr. Valget faldt på jordvarme, som kunne graves ned på marken ved siden af huset. "I 2012 kom der et godt tilbud på solceller og der kunne jeg i den grad se en god mulighed med kombinationen af solceller og jordvarme. Og nu kan vi nyde godt af, at vi slog til på det rigtige tidspunkt." smiler Villy.

 

Jordvarmen er gravet ned på marken, der tilhører familien Lauridsen.

 

Den gode forretning Villy kunne se i at have jordvarme og solceller, viste sig at holde stik og endte hurtigt som en økonomisk gevinst for familien: "Vores investeringer tjente sig hurtigt ind. Og vi er gået fra tårnhøje energiudgifter i huset, til i dag kun at betale et par tusinde kroner i året for alle vores energiudgifter." nævner Villy.

 

Villy viser sine solceller frem. Solcellerne dækker hele garagen, så de tilgodeser æstetiklken på huset: "Vi burde egentlig også have vores tag fyldt med solceller, det ser jo flot ud." fortæller Villy.

 

Men hvad der startede som ren og skær rentabel investering, er endt ud i at sætte den grønne tankegang og klimabevidstheden i gang hos familien. I dagligdagen bliver der tænkt meget over forbrug. At slukke for lyset, ikke lade vandet løbe og at minimere madspild, er der stort fokus på hjemme hos familien Lauridsen. Specielt Villys kone Bente tænker over det i hverdagen: "Jeg tænker også utrolig meget over affaldssortering herhjemme, og synes det er rigtig godt, at der er kommet så stort fokus på det." siger Bente. Den nyeste investering i familiens hjem er faktisk også en grønnere løsning, en elplæneklipper: "Egentlig vægtede komfort højt, da vi skulle have en ny plæneklipper, men det er da rart at have valgt en grønnere løsning." smiler Villy.

 

Villys bedste råd til andre boligejere der overvejer at energirenovere er at tænke jordvarme: "Det er simpelthen en fantastisk løsning, og selvom det er en dyr investering, kan det virkelig betale sig i det lange løb. Vi er utrolig glade for vores jordvarme, men man skal selvfølgelig have pladsen til det." griner Villy.

 

Har du også energirenoveret dit hjem, og vil du fortælle os historien? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en mail og fortæl nærmere - klik her.

 

 

28. august 2019

Private ejerboliger

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025.

Boligejerne skal implementere fjernvarme, varmepumper og grøn strøm for at fremtidssikre den lokale, grønne omstilling.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 35 % og energiforbruget med 14 %.

Cookiepolitik