Earth Overshoot Day: Underskud på ressourcekontoen

Halvvejs i sommerferien havde vi opbrugt jordens ressourcer for i år. For den 29. juli var Earth Overshoot Day 2019. Dagen, som markerer, at vi resten af det år går i minus, hvad angår jordens ressourcer.

Af ProjectZero

Selvom vi ikke nødvendigvis tænker over det til dagligt, så er det begrænset, hvor meget jorden kan nå af reproducerer af dens egne ressourcer på et år. Det vil sige, at når vi hver dag forbruger nogle af de ressourcer, så når vi til et punkt, hvor jorden ikke længere kan følge med, og hvor vi derefter går i underskud på jordens ressource-konto.

Den dag var som sagt d. 29. juli, hvilket ikke blot er 3 dage tidligere end Earth Overshoot Day sidste år, men det tidligste nogensinde. Det viser en ny rapport fra Global Footprint Network, som bl.a. beregner et såkaldt Ecological Footprint for hvert enkelt land og holder det oppe imod, hvad jorden kan nå at forny på et år.

4 gange jordklode, tak

Vores forbrug overgår altså jordens egen utrolige evne til at forny ressourcerne, som vi er afhængige af, og på trods af, at vi har været i minus hvert år i 50 år nu her, så falder Earth Overshoot Day tidligere og tidligere.

På nuværende tidspunkt ville vi have brug for 1,75 jordklode for at være i balance med jordens kapacitet til at forny ressourcerne. Som bekendt har vi desværre blot 1 jordklode at gøre godt med.

Hvis alle mennesker levede, som vi lever og forbruger i Danmark, ser det værre ud endnu. I så fald ville vi ikke kunne nøjes med 1,75 jordklode, men havde derimod brug for 4,2 jordkloder.

Country Overshoot Day

Vi er nemlig enormt gode til at forbruge i Danmark – og i resten af den vestlige verden, hvilket også er en af forklaringerne ift., hvorfor vi hvert år har Earth Overshoot Day tidligere og tidligere på året.

En anden forklaring er, at vi bliver flere og flere mennesker på jorden. For 50 år siden var vi 3,7 milliarder, hvor vi i dag er 7,7 milliarder mennesker.

Hovedsageligt er det dog det voldsomme ressourceforbrug i den vestlige verden, der er årsagen bag.

Ser man på de enkelte lande, så snakker man ikke længere om Earth Overshoot Day, men derimod Country Overshoot Day, som er en opgørelse over, hvornår det enkelte land vil gå i underskud på ressourcekontoen, hvis alle levede som dem.

I Danmarks tilfælde betyder det, at vi allerede d. 29. marts 2019 kunne markere Country Overshoot Day, og hvor vi for resten af året så ville være i underskud på ressourcekontoen. Vi ligger på en 12. plads over lande, som ”bruger flest jordkloder” – og her gælder det bestemt ikke om at nå op på 1. pladsen, hvor Qatar pt. ligger med 8,8 jordkloder.

14. august 2019

Cookiepolitik