Sønderborg modtog international energipris i Kina

Energirenoveringen af 844 lejligheder, 44 nye biobusser, installation af solceller på 45 boligblokke og opsætning af ladestandere til elbiler har udløst en prestigefuld international pris til Sønderborg.

Af Minna Hallberg, SONFOR

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune Aase Nyegaard, projektleder for SmartEnCity i Sønderborg Iben Nielsen, direktør for projektets koordinerende partner Sønderborg Forsyning Lars B. Riemann samt erhvervsrepræsentant for energiteknologibranchen Alfred Che fra Danfoss var inviteret til Ningbo i Kina for at modtage den prisfulde pris.

Som del af EU-projektet SmartEnCity har Sønderborg siden februar 2016 med midler fra EU gennemført en lang række energieffektiviseringsprojekter. De ambitiøse grønne projekter har resulteret i, at Sønderborg er blevet tildelt en pris i kategorien ”Excellence Award and Pioneer Award” ved det prestigefyldte Euro-China Green and Smart City Awards 2018.

- Vi er meget stolte over, at Sønderborg får prisen, der ikke kun er en vigtig anerkendelse af de mange energieffektiviseringsprojekter, vi har gennemført som del af SmartEnCity. Prisen er også i høj grad med til at åbne døre for de mange virksomheder i vores område, der har specialiseret sig inden for energiteknologi, og gerne vil have foden inden for på det kinesiske marked, fortæller formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune, Aase Nyegaard, der sammen med repræsentanter fra SmartEnCity Sønderborg netop er kommet hjem efter prisoverrækkelsen i den kinesiske by Ningbo, syd for Shanghai.

Sønderborg som energirigtig foregangsby

Formålet med SmartEnCity er at lade udvalgte foregangsbyer udvikle strategier for, hvordan små og mellemstore byer over hele Europa kan reducere deres energiforbrug og maksimere brugen af vedvarende energikilder. Sønderborg er sammen med Vitoria-Gasteiz i Spanien og Tartu i Estland blevet udvalgt som foregangsby.

- Sønderborg får rigtig meget positiv opmærksomhed fra hele verden for vores mange tiltag på energiområdet og vores ProjectZero-mål om at blive CO2-neutral i 2029. At vi modtager priser ved så betydningsfyldte arrangementer som Euro-China Green and Smart City Awards 2018, er med til at understrege vores position som grøn foregangsby på både europæisk og internationalt niveau, afslutter Aase Nyegaard.

FAKTA om SmartEnCity

Sønderborg blev i februar 2016 del af SmartEnCity projektet, der med finansiel støtte fra den Europæiske Union’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram har til formål at skabe flere CO2-neutrale byer i Europa. Sønderborg blev i 2015 sammen med Vitoria-Gasteiz i Spanien, Tartu i Estland udvalgt som foregangsby i SmartEnCity-projektet. Projektets navn SmartEnCity er en sammentrækning af ordene ’Smart Energy City’.

Læs mere på: https://smartencity.dk/

SmartEnCitys danske partnere er: ProjectZero, PlanEnergi samt boligselskaberne B42, Sønderborg Andelsboligforening og Boligforeningen Søbo. Sønderborg Forsyning er koordinerende partner.

Som foregangsby i SmartEnCity fik Sønderborg i efteråret 2015 tildelt i alt ca. 50 mio. kr. til en lang række projekter, herunder:

  • Energirenovering af ca. 66.000 bolig-kvadratmeter i boligforeningerne SAB, SøBo og B42
    De tre boligforeninger SAB, SøBo og B42 fik gennem SmartEnCity midler til energirenovering af sammenlagt 45 etageejendomme med 844 lejligheder, 1.700 beboere og et samlet areal på 66.000m2. De tre boligforeninger har gennemgået individuelle renoveringer af boligblokkene, men en række tiltag går igen, f.eks. solceller på taget og udskiftning af fællesbelysning til LED. Hermed er boligblokkene samlede energiforbrug blevet markant reduceret samtidig med, at egenproduktionen af grøn energi er øget – hvilket har betydet, at boligblokkene i dag bliver forsynet med 100 % vedvarende energi.
  • Bæredygtig offentlig transport i Sønderborg-området
    I 2017 blev Sønderborg Kommunes dieselbusser erstattet med langt mere miljøvenlige biobusser, og det betød en markant reduktion af CO2-udledningen: Ved omlægningen blev forbruget af diesel reduceret med en million liter diesel, svarende til en reduktion af CO2-udledningen fra kommunens busser fra ca. 2.700 tons CO2 om året til et rent nul. Samtidig støjer de 44 nye biobusser væsentligt mindre, brændstoffet er billigere end diesel, og der bliver udledt færre sundhedsskadelige partikler.
  • Flere ladestandere til elbiler
    Endelig er der siden projektets start også blevet opsat ladestandere, der skal forsyne private og virksomheders el-biler med strøm og dermed forhåbentligt understøtte udbredelsen af grønne transportformer.

12. september 2018

Om prisen

Prisen blev uddelt på 2018 Euro-China Green and Smart City Summit, der blev afholdt 6.- 8. september i den kinesiske by Ningbo. Sønderborg har fået prisen i kategorien ”Excellence Award and Pioneer Award”. Bag arrangementet står China Center for Urban Development og Fondation Prospective & Innovation, en interesseorganisation i partnerskab med Europa Kommissionen under ledelse af den tidligere franske premierminister Jean-Pierre Raffarin.                                                                                                                                 

Til at modtage prisen havde arrangørerne inviteret formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune Aase Nyegaard, projektleder for SmartEnCity i Sønderborg Iben Nielsen, direktør for projektets koordinerende partner Sønderborg Forsyning Lars B. Riemann samt repræsentant for energiteknologibranchen i Sønderborg vice president for Danfoss i Kina, Alfred Che.

Excellence Award and Pioneer Award

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune Aase Nyegaard modtager prisen i kategorien ”Excellence Award and Pioneer Award” ved Euro-China Green and Smart City 2018 for Sønderborgs rolle som grøn foregangsby.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune Aase Nyegaard på talerstolen ved 2018 Euro-China Green and Smart City Summit i den kinesiske by Ningbo.

Cookiepolitik