Fra USA til Sønderborg for at lære om den grønne omstilling

Endnu engang var et hold amerikanske studerende på besøg i Sønderborg for at snakke bæredygtighed og blive klogere på den måde, som vi her i Sønderborg omstiller til et CO2-neutralt område. Denne gang fik de mulighed for at snakke med nogen på deres egen alder, da de besøgte Alssund Gymnasiet i Sønderborg.

Af Kasper Wilkens

Fra USA til København til Sønderborg

Hvert halve år får DIS et nye hold studerende, som har valgt at studere ’Sustainable Development in Northern Europe’ i et semester i København. Det er denne skiftende gruppe af unge mennesker, som ProjectZero har fået fornøjelsen af at have på besøg hele 6 gange nu i løbet af de sidste 4-5 år. En gruppe af unge engagerede og klimainteresserede mennesker, som er taget den lange vej fra USA til Danmark for at studere, hvordan vi her i det nordlige Europa gennemgår den grønne omstilling – især med fokus på Danmark, og et ekstra godt øje til Sønderborgs ProjectZero. Noget af det første, som de studerende støder på i deres pensum, er nemlig Sønderborgs ProjectZero. Så da de ankom til Sønderborg for også at opleve nogle af de ting, som de den seneste tid har læst og hørt om, havde de allerede kendskab til flere af de initiativer, som Sønderborg har igangsat i forbindelse med den grønne omstilling.

Unge mødte unge på tværs af nationalitet

Forud for deres besøg var der nøje planlagt et program for de studerende, som bød på alt fra fælles undervisning med danske studerende på Alssund Gymnasiet om bæredygtighed udvikling og unges rolle i dette til besøg hos Sønderborg Forsyning, hvor de fik et oplæg fra direktør Lars Riemann og fik set et par af deres anlæg.

Første stop var hos Alssund Gymnasiet, hvor 40 danske studerende og 25 amerikanske studerende skulle lære hinanden lidt bedre at kende ved en omgang speed-dating, hvor spørgsmålene var centreret omkring bæredygtighed, klimaforandringer, FN’s Verdensmål, og hvilket rolle man som ung har i det.  

De amerikanske studerende, som kommer fra alt mellem den amerikanske østkyst til den amerikanske vestkyst, havde kun været i Danmark i et par uger, inden turen for dem gik til Sønderborg. Derfor var det også for dem lige så meget et kulturmøde i det der ellers havde bæredygtighed og CO2-neutralitet som overemne.

Efter speed-dating var der fælles afrunding, hvor flere af de spørgsmål og emner, som var kommet frem under deres diskussioner og samtaler blev taget op i plenum og diskuteret videre. Da tiden var gået, blev det tid til et vegetarburger, inden turen gik videre ud til forbrændingsanlægget og geotermisk anlæg, inden de kørte mod Sønderborg Forsyning, hvor Lars Riemann stod klar til at tage imod dem.

Efter et – ifølge de studerende – meget spændende og lærerigt oplæg gik turen til Alsion, hvor ProjectZeros direktør, Peter Rathje, stod klar til at lave en fælles afrunding. Her blev der fulgt op på deres indtryk af selve dagen, og der blev svaret på diverse spørgsmål, som de studerende havde til ProjectZero og Sønderborgs omstilling til CO2-neutralt vækstområde.

Trumps klimapolitik er forkert

Donald Trump har meddelt, at han vil trække USA ud af Paris-aftalen og har flere gange sat spørgsmålstegn ved forskningen omkring klimaforandringerne, men hvis det står til de unge amerikanere, som var på besøg i Sønderborg, så ville USA tage et meget større ansvar for at løfte den globale indsats på klimafronten.

Det var blandt andet det, som de studerende fik sagt og gjort indtryk af, da de til afrundingen kort kom ind på amerikansk klimapolitik, og hvordan de fra den anden side af Atlanten så på de globale udfordringer, som vi står overfor.

Efter besøget i Sønderborg, som blev afsluttet af en middag på en lokal restaurant, gik turen videre til Ærø, hvor de skulle have deres sidste dage, inden turen gik hjemad mod København, hvor de til dagligt studerer.

26. september 2018

Se billeder fra AGS-besøget

Her ses Emmanuel Gentil, der er underviser for den amerikanske gruppe af studerende. 

Cookiepolitik