ProjectZero og House of Science skal inspirere andre kommuner

Realdania og Sustainia udgiver i dag publikationen Klima100, der samler 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. Publikationen skal øge videndelingen og den grønne omstilling i kommunerne. Sønderborg Kommune er godt repræsenteret med hele to partnerprojekter, ProjectZero og House of Science.

Af Sønderborg Kommune, Journalist Jens Sørensen

100 af de bedste klimaløsninger fra 80 danske kommuner er repræsenteret i publikationen Klima100. Klima100 er finansieret af Realdania og udarbejdet af Sustainia. Klimaprojekterne fordeler sig på 12 kategorier, som blandt andet tæller Vedvarende Energi og Klimasikrede Byrum.

Torsdag den 24. maj inviteres landets kommuner og aktører på området til en stor klimaevent i BLOX i København, hvor der bliver rig mulighed for at dele erfaringer og viden om klimaløsninger gennem en række workshops. Fra Sønderborg deltager Peter Rathje, adm. direktør i ProjectZero og Birgitte Bjørn Petersen, projektleder i House of Science.

Læs mere om eventen på https://klima100lancering.eventbrite.com

Jesper Nygård, direktør for Realdania, glædede sig over resultatet af Klima100 og opfordrede landets kommuner til risikofrit at copy-paste fra publikationens 100 gode projekter.

Klimatilpasning i fokus

Klima100-publikationen har til formål at hylde og synliggøre de mange grønne ideer og løsninger, som allerede er realiseret i kommunerne - og inspirere til endnu flere. Derudover viser Klima100, hvilke områder der optager kommunerne mest i deres klimaarbejde. Af de flere end 160 kommunale projekter, der søgte optagelse i Klima100, havde flest fokus på klimatilpasning, herunder hvordan man tilpasser kyster, boligområder og byrum til klimaforandringerne.

Christian Ibsen, direktør for Concito-tænketanken, opfordrede til handling nu – PLATFORMEN ER ALLEREDE NU BRÆNDENDE. Vi er på vej mod 10 mia mennesker på planeten som alle har forventninger om højere levestandarder. Det kan ikke gå for stærk med at realisere ZERO-carbon, sagde Christian Ibsen.

Derudover viser Klima100, at flere kommuner sætter ambitiøse mål for opnåelse af CO2-neutralitet. Med hver deres tilgang og ud fra varierende rammer har Ærø, København, Sønderborg og Aarhus eksempelvis målsætninger om at opnå CO2-neutralitet i årene mellem 2025 og 2030.

Se Klima100 på dansk her.

Se Klima100 på engelsk her.

Borgmester Erik Lauritzen er glad for anerkendelsen og den store opmærksomhed, det giver at bidrage med hele to projekter i Realdania og Sustainias Klima100-publikation.

- Det er et rigtig godt initiativ, som Realdania og Sustainia har taget. Det er i høj grad byerne og kommunerne, der gør en forskel i forhold til klimaindsatserne. Det bliver godt dokumenteret i Klima100, der er et godt værktøj til vidensdeling. ProjectZero og House of Science er vigtige projekter, som vi er stolte af og gerne viser frem. Jeg vil gerne rette en stor tak til de mange seriøse partnere, der deltager i de to projekter. Sønderborg Kommune er også, som den eneste danske kommune, optaget i det internationale netværk UNESCO Sustainable Learning Cities, og vi arbejder målrettet med FN´s verdensmål for at fremme en bæredygtig udvikling, siger borgmester Erik Lauritzen.

30. maj 2018

Realdania

Link til DR P1 og DR P4

Link til:

DR P1 Morgen

Der er to indslag omhandlende Klima100, som kan findes ved tidspunkterne 00:07:25 og 01:44:22.

Link til:

DR P4 Nyheder

Her starter indslaget om Klima100 fra begyndelsen af.

Yderligere oplysninger

Peter Rathje, ProjectZero,

tlf. 40 40 86 36

Birgitte Bjørn Petersen, House of Science, tlf. 27 90 45 39

Fokus på fuld-skala-løsninger

Lone Feifer, Velux-direktør for bæredygtighed og arkitektur efterlyste på konferencen mere fokus på fuld-skala-løsninger.

Birgitte Bjørn Petersen, House of Science.

Fakta om House of Science

House of Science er dannet i 2009 som et samarbejde mellem Sønderborg Kommune, ProjectZero og scienceparken Universe. Senere er Sønderborg Forsyning og ungdomsuddannelserne i Sønderborg Kommune trådt ind i partnerskabet, der også samarbejder med Syddansk Universitet. Visionen bag House of Science er at skabe et stærkt samarbejde mellem områdets læringsmiljøer. Fra ABC til PhD vil vi motivere, inspirere og begejstre med den nyeste viden om klima, innovation og bæredygtighed baseret på en unik, praksisnær og lokalt forankret tilgang.

Fakta om ProjectZero

ProjectZero er et OPP-projekt dannet i 2007 med visionen om at gøre Sønderborg-området 100 procent CO2-neutralt inden 2029. ProjectZero er visionen om at skabe økonomisk vækst og nye grønne jobs i Sønderborg-området baseret på omstillingen til et CO2-neutralt samfund. Gennem læring, holdningsbearbejdning, byudvikling, nye boligkoncepter og erhvervsudvikling sætter Sønderborg-området fokus på effektiv energianvendelse og vedvarende energiforsyning baseret på områdets egne ressourcer. ProjectZero-visionen er for Danmark og resten af verden et demonstrationsprojekt for, hvordan man for et helt område på samme tid reducerer CO2 og skaber nye vækstmuligheder.

Cookiepolitik