Fremtidens supermarked på vej til Nordals

Danfoss A/S vil etablere et supermarked, som samtidig demonstrerer køleteknikker og smart anvendelse af energi til såvel køling som opvarmning. Supermarkedet etableres i samarbejde med en supermarkedskæde. I samme center ønskes en tankstation og et produktudviklingscenter for køleteknik placeret.

Af Sønderborg Kommune, Journalist Herdis Thomsen

Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune har på sit møde i går behandles hele to ansøgninger fra Danfoss A/S, som ønsker at etablere produktudviklingscentre tæt på hovedkvarteret i Elsmark-Lunden. Ud over centret for varmeforsyning, som ønskes placeret syd for Lundenvej sammen med et fjernvarmeværk baseret på halm, handler det om et produktudviklingscenter for køleteknik. Dette center ønskes placeres over for det andet - nordvest for krydset Nordborgvej-Lundenvej.

- Vi anbefaler naturligvis planerne alt det, vi kan. Det er guld værd, at Danfoss udvikler og udvider sit hovedkvarter i Nordborg med to udviklingscentre. I begge tilfælde er centrene tænkt i en sammenhæng, hvor man i praksis anvender Danfoss-produkterne - inden for henholdsvis varmeforsyning og køleteknik. Det kommer så borgene til gode i form af både et fremtidens supermarked, en tankstation og et fjernvarmeværk, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard.

Dagligvarebutikken bliver iflg. ansøgningen på ca. 1100 kvm. Dertil kommer tankstationen og produktudviklingscentret. Der ca. 10.000 supermarkeder, som kan bruge samme teknologier som dette supermarked. 

- Centret skal indeholde faciliteter til test og udvikling af Danfoss' teknologier, ligesom der efter planen vil være udstillinger og workshops for kundegrupper og andre gæster. Tilsammen er centrene med til at løfte oplevelsen af, at vi i Sønderborg Kommune er langt fremme med mange forskellige teknologier på energiområdet og åbne for at vise dem frem, siger udvalgets næstformand, Stefan Lydal.

Det arbejde, Teknik- og Miljøudvalget i første omgang har anbefalet, at Byrådet siger ja til, er, at der iværksættes en for-offentlighedsfase i forbindelse med, at ideoplægget for projektet offentliggøres, og at der udarbejdes et kommuneplantillæg og en lokalplan for området.

 

20. juni 2018

SuperBrugsen i Høruphav var den første

I princippet kan alle supermarkeder, der ligesom SuperBrugsen i Høruphav ligger tæt på en fjernvarmedistributør, levere varme fra køleanlægget til borgerne i nærområdet. Den største udgift til at etablere fjernvarme er udgravningen til fjernvarmerørene og så skal der købes en pumpe. Resten klarer køleanlægget.

Løsningen i Høruphav er udviklet i samarbejde med Kellmanns VVS & Blik, Vojens Køleteknik, Sønderborg Fjernvarme, CLEAN og Danfoss.

Disse Supermarkeder leverer allerede til fjernvarmen

  • SuperBrugsen i Høruphav 

  • SuperBrugsen i Augustenborg

  • Bilka Sønderborg

  • Føtex Sønderborg

Kontaktinformation

Udvalgsformand Aase Nyegaard, tlf. 27 90 02 18

Konst. chef for Plan&Myndighed, Sille M. Dall, tlf. 27 90 54 59

Journalist Herdis Thomsen, tlf. 27 90 59 47

Cookiepolitik