Klimaforsker: Vi skal handle nu!

I mandags havde Sønderborg besøg af den internationale klimaforsker Henrik Nordborg, som gav et kritisk bud på det stærkt begrænsede CO2-budget, som vi hver især forvalter. Der er behov for at handle ansvarlig NU, såfremt vi ikke skal sætte livet på planeten over styr!

Af Pernille Petersen

Den danske sommer er usædvanlig og solens stråler opvarmer lokalet på Alsion, hvor klimaforskeren Henrik Nordborg fra HSR Universitet i Rapperswil, Schweiz, skal fortælle om klimaforandringerne.

Nogle vil mene, at den ”gode” danske sommer med en begrænset mængde regn, er konsekvensen af klimaforandringerne, som nu også sætter fingeraftryk på Sønderborg. Sommeren er varm og tør, og i efteråret venter masser af regn med skybrud og oversvømmelser af lavtliggende områder.  

Netop klimaforandringerne og hvordan vi sætter ind overfor dem, vil Henrik Nordborg gennem hans foredrag "Hvad du virkelig har brug for at vide om og gøre ved klimaændringer”, gøre deltagerne klogere på.

Behov for langt større opmærksomhed

Henrik Nordborgs forskning understreger behovet for at give den menneskeskabte CO2-forurening langt mere attention.

Det er vigtigt, at vi bliver beviste om klimaforandringerne og den alvorlige trussel de udgør for livet på planeten. For ”ser” vi ikke problemet, så handler vi ikke på det. Vi kan allerede nu måle at jorden bliver varmere, og det skyldes at ikke alle solens stråler forlader jordens atmosfære, på baggrund af forøgelsen af drivhusgasser. Fortalte Henrik Nordborg, og fortsatte

”Vi skal gøre noget for at ændre den stigende temperatur nu, ellers vil den kommende generation opleve en temperaturstigning på 3 grader eller mere. Det vil betyde store konsekvenser, og vi vil opleve 500 millioner klimaflygtninge i 2040 - hvor skal de bo henne?” spurgte Henrik Nordborg.

Politisk lederskab

CO2-indholdet i atmosfæren er steget med 50% siden 1960 og dette til trods for at verden siden 1992 har diskuteret styrkede indsatser mod klimaforandringerne – senest på COP21 i Paris. Klimaforandringerne blev påpeget af videnskaben første gang for over 100 år siden.

Det vigtigt at vi lægger en realistisk global strategi, og ikke baserer vore handlinger på ønsketænkning, som nogle politikere til tider gør. Vedvarende energi udgør i dag en forsvindende del af verdens samlede energiforbrug, som stadig er baseret på kul, olie og gas. En omstilling til 100% vedvarende energi forudsætter et stærkt politisk lederskab” slog Henrik Nordborg fast.

CO2 koncentrationen i atmosfæren er steget fra ca. 280 til over 400 ppm siden man begyndte at måle i 1958. Graf fra: San Diego Universitet.

Kilde: San Diego Universitet.

CO2-afgift kan dæmpe forbruget

Henrik Nordborg slog under sit foredrag fast, at økonomiske vækst har store konsekvenser for CO2-udledningen, og  at kun en international CO2-afgift kan dæmpe forbruget. Henrik Nordborgs beregninger viser, at vi hver især gennem resten af vores liv skal forvalte et CO2-budget på kun ca. 100 ton for at den globale temperaturstigning kan holdes under ca. 2 grader.

100 ton CO2-udledning per person er en MEGET begrænset forbrugsramme for os alle. F.eks. udleder vi ca. 2,2 tons CO2 når vi årligt køres 15.000 km i en personbil, eller 3,2 ton CO2 når vi flyver til Thailand. Derfor er der behov for at lægge en CO2-afgift på de varer vi køber, så vi kan få ændret købsadfærden globalt.” sagde Henrik Nordborg.

Vi kan hver især gøre en forskel

Det handler ikke kun om den politiske opbakning, vi kan alle kan gøre en indsats for at reducere klimapåvirkningen.

Hvis vi alle bliver mere bevidste om vores køb/forbrug og reducerer vore flyrejser, så kan vi sammen nedbringe CO2-udledningen. Det skal selvfølgelig ikke være sådan at vi går med gaffatape rundt om skoene, men behøver vi måske ikke lige 20 par sko?” sluttede Henrik Nordborg.

4. juli 2018

Klimatilpasningsplan

I Sønderborg Kommune er der udarbejdet et kommuneplantillæg til kommuneplanen i perioden 2013 - 2025, som kortlægge mulige lokale risici, som er påvirket af klimaforandringer, og hvilke tiltag som er nødvendige for at imødekomme klimaforandringerne.

Læs mere klimatilpasningsplanen her

Uddrag fra foredraget

Se hele Henrik Nordborgs præstentation her

Mere info om Henrik Nordborg

Vil du vide mere om Henrik Nordborg, så kan du læse mere på hans hjemmeside her

Dit CO2-aftryk

Hvis du skal forvalte dit CO2-budget på ca. 100 ton gennem hele din levetid, skal det gøres med omtanke. Her får du et par ekspempler på dit CO2-aftryk. hvis du:

  • køber en ny t-shirt, har det en CO2-udledning på 11 kg.
  • spiser et kilo svinekød, har det en CO2-udledning på 24 kg.
  • køber en ny smartphone, har det en CO2-udledning på 150 kg.

Kilde: Concito

Cookiepolitik