Forskere præciserer: Så meget global opvarmning har vi i vente

Forskere kan for første gang komme med et mere præcist bud på, hvor meget varmere planeten bliver.

Af Kristian Sjøgren fra Videnskab.dk.

Denne artikel er oprindelig skrevet af Kristian Sjøgren fra Videnskab.dk. Den fulde artikel kan findes ved at følge linket i faktaboksen til højre. 

Nye beregninger viser, at når det gælder fremtidens globale temperaturstigninger, kan vi godt tage 'skrækscenariet' og ’i bedste fald’-scenariet af bordet.

Ingen af dem kommer nemlig til at blive til virkelighed.

Førhen lød estimaterne fra FN’s klimapanel (IPCC), at Jordens gennemsnitstemperatur ville stige mellem 1,5 og 4,5 grader, hvis atmosfærens indhold af CO2 fordobles i forhold til 1850.

Men vi kommer med stor sandsynlighed ikke til hverken at opleve en stigning på kun 1,5 grader eller dommedagsagtige 4,5 grader, viser et nyt studie.

Det nye studie præciserer nemlig estimaterne for, hvor meget temperaturen vil stige, når CO2-indholdet fordobles. Frem for en usikkerhed, som ligger mellem 1,5 og 4,5 grader, har forskerne indsnævret temperaturstigningen til at ligge mellem 2,2 og 3,4 grader.

Det svarer til 60 procents reduktion af usikkerheden i forhold til tidligere, og verden bør justere klimaindsatsen efter de nye resultater, påpeger en af forskerne bag studiet.

»Vores smallere estimat for fremtidens globale temperaturstigninger betyder, at de helt lave estimater formentlig ikke kommer til at ske, så vi er i hvert fald nødsaget til at gøre noget for ikke at komme over IPCC’s mål om en temperaturstigning på kun to grader celsius,« fortæller professor Peter Cox fra Climate System Dynamics ved University of Exeter i en mail til Videnskab.dk.

»Samtidig viser vi, at estimaterne i den høje ende også er usandsynlige. Det er stadig ikke for sent at komme under to grader, hvis vi gør nok for at holde CO2-niveauerne under en fordobling af de præindustrielle niveauer,« lyder det videre. 

24. januar 2018

Læs hele artiklen på videnskab.dk

Denne artikel stammer fra videnskab.dk

Læs hele artiklen her.

CO2 stiger

Før industrialiseringen i midten af 1800-tallet var atmosfærens indhold af CO2 på 280 ppm, hvilket vil sige, at 280 ud af 1.000.000 af luftens bestanddele bestod af CO2-molekyler.

I dag er tallet 408 ppm og stigende.

Peter Cox og kollegaer har i deres studie benyttet et fremtidsscenarie, hvor niveauerne af CO2 stabiliserer sig ved en fordobling af de præindustrielle niveauer af CO2, hvilket vil sige ved 560 ppm.

I øjeblikket stiger atmosfærens CO2-indhold med mellem 2 og 2,5 ppm om året.

Cookiepolitik