Sådan sparer du på energi i julen

Energistyrelsen har samlet en række gode råd til, hvordan du sparer på energien i julen, uden at du spare på julehyggen.

 

Kilde: Energistyrelsen 

Vælg lyskæder med indbygget timer

Skal du have nye julelyskæder i år, så vælg dem med timer og LED-pærer. LED-pærer bruger mindre strøm og holder længere end glødepærer og halogener – og med en indbygget timer sikrer du, at de kun lyser i de timer, der er brug for det.

Tænk på energiforbruget, når du forbereder julemaden

Udnyt eftervarmen:
Ovn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke nogle minutter før, maden er helt færdig.

Brug mikroovnen til små portioner:

Opvarm og tilbered små portioner i mikrobølgeovnen i stedet for at bruge ovn eller kogeplade. På den måde kan du spare ca. 70 % af strømforbruget.

Tø de frosne varer op i køleskabet: 

Har du julegåsen eller stegen i fryseren, så tag den ud af fryseren i god tid og lad den tø op i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.

Skyl ikke af:
Du behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt - så tørrer madresterne ikke ind.

Læs mere om, hvordan du får en lavere energiregning, når du laver mad.

3 huskeregler, hvis du tager på juleferie

Skal du ud at rejse i juleferien, så spar på energiforbruget i hjemmet, mens du er væk:

  1. Sluk lyset .
  2. Afbryd strømmen til alt elektronik - fx opladere, spillekonsol og TV.
  3. Tøm og sluk køleskabet, hvis du er væk i længere tid.

Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald.

Energistyrelsen har ansvaret for hele energisektorens værdikæde fra energiproduktion, herunder efterforskning og indvinding, energiforsyning til energiforbrug, energieffektivisering og besparelser samt energiøkonomi og teknologiovervågning. Vi har også ansvaret for at understøtte den økonomiske effektivisering af forsyningssektoren, som foruden energi omfatter vand, affald og telekommunikation, herunder brugerforhold, forsyningspligt og statistik på teleområdet samt regulering af vandforsyning og håndtering af affald.

Energistyrelsen er ansvarlig for, at den danske energi- og forsyningslovgivning understøtter den ønskede udvikling og gennemfører til brug herfor løbende analyser og vurderinger af udviklingen nationalt og internationalt.

Energistyrelsen varetager Danmarks interesser på energi-, og forsyningsområdet i EU og søger gennem målrettet samarbejde med enkeltlande og internationale institutioner at udbrede de danske erfaringer med energiomstillingen til gavn for danske eksportvirksomheder.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

14. december 2018

Cookiepolitik