Energimærket har betydning ved salg

Foråret står for døren, og det betyder ofte gang i hussalget.

Det er stadig beliggenhed, der står øverst på de fleste køberes prioriteringsliste, men igennem de sidste år er også huset energimærke begyndt at spille en rolle på pris og liggetid.

”Vi har haft et godt stabilt 2017 og kan se det fortsætter ind i 2018”, fortæller Merete Lund Brock fra Home Sønderborg og fortsætter: ”2 ud af 3 af vores købere kigger på energimærket, når de skal købe hus. Et hus med energimærke G ved de fleste jo godt kan være dyrt at varme op – så det betyder noget, når vi skal sælge huset.”

At energimærket har betydning for både salgspris og liggetid viser flere undersøgelser. Typisk kan husprisen stige 40-50.000 kr. for hvert trin på energimærkeskalaen (A-G), det stiger.

Man skal ikke kun energirenovere for at sænke energiregningen. For 64% af de involverede husstande i førnævnte undersøgelse oplevede også klare forbedringer i deres indeklima efter energirenoveringen.

”Vi oplever ofte, at folk har fokus på energibesparelsen ved en renovering eller skifter vinduer på grund af udseende. Men når de så har gennemført renoveringen, så er det de komfortmæssige forbedringer, de fortæller om.”, fortæller Merete Lund Brock fra Home Sønderborg.

Kan det betale sig at energirenovere inden et salg?

Når nye købere kigger hus har energimærket en betydning. Står valget imellem 2 ens huse, er energimærket ofte udslagsgivende. En undersøgelse fra Bolig viser, at det på landsplan tog 164 dage at sælge et hus med energimærke A, mens en bolig med energimærk G tog 256 dage i gennemsnit at sælge.

Det kan derfor være en god idé at investere i de mindre synlige energiforbedringer. Ny loftisolering eller hulmursisolering er noget, som man selv vil få glæde af fra dag et, og mange nye huskøbere vil hellere sætte deres præg på køkkenet end bruge tid og energi på efterisolering.

Når vi laver et energimærke til et hus, kommer vi også med en liste over rentable energirenoveringer. Ofte vil der være nogle nemme tiltag, man som sælger kan lave for at forbedre boligens energiforbrug, og dermed gøre huset mere attraktivt”, fortæller Gert Backman fra Botjek.

Det kan være billigere en forventet at energirenovere, derfor er rådet at undersøge mulighederne og bruge sund fornuft inden der investeres i nye energitiltag i huset.

Det er over hele landet at interessen for energimærket er steget gennem årene. Men særligt i Sønderborgområdet er der kommet fokus på energiforbruget. ”vi forventer bare det vil stige i fremtiden, jo mere energibevidste køberne bliver, men også fordi et godt energimærke også signalere at huset er sundt og har godt indeklima som rigtig mange købere også prioritere” fortæller Merete Lund Brock fra home Sønderborg

Som købere er der ofte også gode muligheder for at få finansieret nye energitiltag i huset ved huskøb.

"Vi låner meget gerne penge ud til energiforbedringer. Hvis kunden har et energimærke med under armen, er det kun nemmere for os at se den gode investering. Investering i energirenoveringer i boligen er jo kun med til at løfte værdien af boligen, og det er jo positivt for os, da vi ofte teoretisk set ejer boligen. 
Desuden bakker vi gerne op om hele områdets ProjectZero-vision om at gå forrest med grøn tænkning og CO2-neutralitet i 2029.", siger Morten Vestergaard, underdirektør i Broager Sparekasse.

18. april 2018

Boliger med lavere energimærke sælger hurtigere:

Energimærke A: 164 dage

Energimærke B: 152dage

Energimærke C: 154 dage

Energimærke G: 256dage dage

Kilde: Boliga

Cookiepolitik