Sønderborgs ProjectZero modtager Svend Auken prisen

Svend Auken prisen, der siden 2009 er blevet uddelt på Socialdemokratiets kongres, går i 2017 til Sønderborgs ProjectZero, der er et lokalt offentligt-privat partnerskab fokuseret på at gøre Sønderborg-området CO2-neutralt i 2029. Visionen blev formuleret af Tænketanken Futura Syd og startet i 2007 med opbakning fra Danfoss-fonden, Syd Energi, Sønderborg kommune, Nordea-fonden og DONG Energy.

Baseret på Socialdemokratiets pressemeddelelse

Lokale initiativer og ejerskab

Socialdemokratiets klima- og energiordfører, Jens Joel, der uddelte prisen under kongresfesten lørdag aften betoner vigtigheden af lokale initiativer og ejerskab:

”Mens vores regering desværre har haft mere travlt med at skære ned på alt fra klimamål til energiforskning, så er der heldigvis rigtig mange kommuner og virksomheder ude i landet, der holder fast i den grønne omstilling.”

”ProjectZero viser vejen for rigtig mange andre lokale samarbejder og bringer den viden og vilje i spil, som er afgørende for at fastholde Danmarks førerposition”, fortsætter Jens Joel, der understreger, at det grønne er blevet en afgørende del af erhvervspolitikken, og det vi skal leve af i fremtiden:

”De lokale initiativer nyder bred opbakning, men det store engagement fra virksomhederne vidner jo også om, at netop de grønne løsninger er en attraktiv eksportvare, der sikrer industriarbejdspladser i alle egne af landet.”

Sønderborg glæder sig over prisen

Sønderborg glæder sig over prisen og hylder Svend Aukens visioner og tænkning:

”Vi i Sønderborg-området utroligt stolte af at modtage Svend Auken prisen her i 10-året for ProjectZero. En pris der understreger, at byer gennem lokale samarbejder kan demonstrere lederskab og skabe grøn omstilling”, siger Peter Rathje, direktør for ProjectZero og fortsætter, ”prisen udfordrer, motiverer og inspirerer os til at sætte endnu mere turbo på Sønderborgs grønne omstilling”.

”Svend Auken var overbevist om, at det kunne betale sig i at investere i teknologier, der kan producere vedvarende energi fremfor ’sort energi’. Og i dag har Danmark en stor og voksende eksport af intelligente energiløsninger til hele verden, og den grønne omstilling skaber vækst og grønne jobs – også i Sønderborg. Dermed bør Svend Aukens visioner give inspiration og eftertanke hos enhver borgmester, politiker og minister til at handle i klimaets – og Svend Aukens – navn og eftermæle”, slutter Peter Rathje.

20. september 2017

Læs/se Sønderborgs takketale

Peter Rathje takkede for prisen på vegne af hele Sønderborg-området. Læs talen her.

Se også video fra prisoverrækkelsen her.

Kort om ProjectZero

Sønderborgs ProjectZero omstiller Sønderborg til et CO2-neutralt område i 2029 gennem fokus på energieffektivisering og energi fra grønne energikilder. Omstillingen bygger på involvering af områdets borgere, virksomheder, skoler, forsyningsselskaber m.v. Projektet fik den europæiske energipris i 2010 og kom i 2012 på Clintons liste over progressive grønne byprojekter. ProjectZero inspirerer nu byer fra hele verden til grøn omstilling og vækstskabelse. ProjectZero visionen blev formuleret af tænketanken Futura Syd og efterfølgende startet i 2007 af Danfoss-Fonden, Syd Energi, Sønderborg kommune, Nordea-fonden og DONG Energy.

Tidligere pris-modtagere

Blandt tidligere modtagere af Svend Auken prisen, der er blevet uddelt siden 2009, er:

  • Margot Wallström, næstformand i Europa-kommissionen
  • Gitte Seeberg, generaldirektør i WWF Verdensnaturfonden
  • Søren Hermansen, direktør for Energiakademiet på Samsø
  • Niels Due Jensen og Grundfos
  • Selina Juul og «Stop spild af mad«
  • Billund BioRefinery – Fremtidens rensningsanlæg
  • Peter Høgsted og Coop
  • Energibyen Frederikshavn

Cookiepolitik