Kommunen åbner Green Business-døre til Kina

I denne uge har to kinesiske delegationer besøgt Sønderborg. Deres ærinde var at styrke samarbejdet om viden og løsninger inden for bæredygtig energi mellem Sønderborg og Danmark. Om kort tid kommer yderligere tre delegationer.

Af Sønderborg Koummune

Borgmester Erik Lauritzen hilser på Ding Jie, der er bestyrelsesformand i Dalian refrigeration og samtidig med i Liaoning-provinsens øverste ledelse.

Sønderborg Kommune har - siden 2007, hvor visionen om at blive Europas første CO2-neutrale område blev vedtaget af byrådet og omsat til handling i ProjectZero - markeret sig stadigt tydeligere rundt i verden på Green Business-området. Profilen blev skærpet, da Sønderborg/ProjectZero i 2010 som første danske område/projekt fik EU's prestigefyldte energipris, og da aftalen om bysamarbejder mellem EU og Kina blev underskrevet i 2013. Sønderborg/Haiyan-aftalen involverede som den eneste Danmark og er siden fremhævet som et mønstereksempel på bysamarbejde. Haiyan har en Esbensen-designet bydel og et nulenergihus med en række danske produkter, EUC Syd underviser elever og lærere fra den tekniske skole i Haiyan i bæredygtighed, og en stor kopi af Universe Science Park er på vej til Haiyan.

Når Sønderborg som kommune involverer sig, handler det om, at politiske forbindelser er vejen til forretningssamarbejde i Kina.

En stor Danfoss-kunde

- Det kan virke fremmed for os, men vi vil naturligvis gerne bidrage til, at vores grønne virksomheder kan komme ind på det store kinesiske marked. Jeg tager gerne imod delegationerne, og ofte involveres vi eller ProjectZero i planlægningen af gæsternes program, og så lægger vi besøg ind hos vores virksomheder, som har relevante grønne løsninger og viden, som de kan demonstrere. Også fjernvarmen, solparken og vore skoler får besøg. Vi åbner dørene for vækst og arbejdspladser i Sønderborg - men vores virksomheder må selv sørge for at gå ind ad de åbne døre og lave business. Og det er der stor interesse for, siger borgmester Erik Lauritzen.

Borgmesteren har netop i denne uge haft besøg af to delegationer. Dalian Refrigeration fra Kinas nordøstlige hjørne har en omsætning på 13 mia. kr. og er en stor Danfoss-kunde. Delegationen besøgte bl.a. Sønderborg Fjernvarme, ZERO-huset, Universe, Danfoss' solvarmeanlæg samt havvand-varmepumpen ved Alsion.

Også en delegation fra Baoding, som Sønderborg allerede i 2011 lavede en søsterby-aftale med, har været på besøg. Delegationens leder var viceborgmester Li Jungfeng, og gæsterne besøgte bl.a. Danfoss, SuperBrugsen i Høruphav, som opvarmer med overskudsvarme fra kølemontrer og frysere, samt Danish Crowns slagteri i Blans med fokus på fødevaresikkerhed, som også er et stort tema i Kina. Danfoss har for øjeblikket en stor opgave i Baoding i forbindelse med, at man dér etablerer fjernvarme.

I september kommer yderligere tre delegationer til Sønderborg for at se på grøn og bæredygtig udvikling. De kommer fra henholdsvis Chengde i Kina, Hviderusland og Estland.

11. september 2017

EU-Kina samarbejdsaftalen

Da EU-Kina samarbejdsaftalen blev signeret i Bruxelles, sagde EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker bl.a.: "En lille by i Danmark, Sønderborg, og Haiyan har udviklet et koncept for nulenergihuse. De breder sig nu i Kina. I den udtalelse, som EU og Kina er blevet enige om på denne konference, anbefaler vi mere samarbejde af denne type. Vi har lyttet til jer."​

Udveksling af gaver

Udveksling af gaver hører sig til, når man får gæster fra Kina. Her er det viceborgmester i Baoding, Li Junling, der har overrakt sit billede til Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen.

Cookiepolitik