Energirenovering gav bedre indeklima

Vi gør så meget for at passe på os selv og vores børn. Derfor var det helt naturligt, at vi sikrede os, at vores bolig også er sund at bo i, siger Pia Feldtsted.

Af Karin Sloth

”Vi har gennem de senere år renoveret vores hjem fra kælder til kvist. Vi har primært haft fokus på husets indeklima – vores hjem skal være rart at bo i ”, siger Pia Feldtsted og Christian Hansen, der bor ved Gråsten sammen med deres to børn.

De har bl.a. skiftet vinduer, ført loftet til kip og isoleret. I kælderen har de udover at isolere også sørget for at tætne vægge og gulve for at undgå trækgener og varmespild. Det viste sig senere også at være en god sikring mod radon.

”Ved en radonmåling sidste vinter fik vores naboer konstateret et højt radonniveau, og vi ville derfor også gerne have undersøgt radonniveauet i vores hjem. Vi ved, at radonniveauet generelt er højt i vores område, og nu hvor huset er åbnet mere op efter renoveringen, er kælderen en stor del af vores beboelse. Vi fik en måler sat op i kælderen i 3 måneder, og det viste sig heldigvis, at vi ikke havde grund til bekymring, idet gennemsnitsmålingen viste 50 Bq/m3, der er indenfor den laveste af de tre kategorier af radonniveauer. Målingerne viste også, at det gjorde en stor forskel, om vi huskede at få luftet godt ud hver dag", fortæller Pia Feldtsted.

Pia Feldtsted og Christian Hansen glæder sig over, at de prioriterede at få tætnet kælderen, så de fortsat kan bruge kælderen som en del af beboelsen uden yderligere tiltag. De vil få foretaget endnu en 3 måneders måling henover vinterhalvåret, hvor det er mest optimalt at foretage radonmålinger. 

 

19. september 2017

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv luftart, som hverken kan lugtes, ses eller smages. Efter rygning er radon nummer to på listen over årsager til lungekræft. Risiko for udvikling af lungekræft er større for rygere og tidligere rygere end for ikke-rygere.

Radon trænger ind i boligens indeklima fra jorden, og derfor vil de højeste koncentrationer af radon kunne findes i kældre og stueetager, særligt hvis der er utætheder eller fejl i fundamentet.

Læs mere om radon her.

Hvad kan du selv gøre for at nedbringe niveauet

  • Sørg for godt og regelmæssigt luftskifte
  • Sørg for service og balanceret drift af ventilationsanlæg
  • Sørg for at tætne åbninger direkte mod jord

Cookiepolitik