Stor klimakonference i tiåret for ProjectZero

Sønderborg valgte tidligt side i kampen mod klimatruslen. Det er nu 10 år siden, at kommunen sammen med en lang række aktører fra erhvervsliv og civilsamfund indvarslede kampen for at nedbringe udslippet af CO2 til et stort nul i 2029. På Alsion er SDU vært 4.-5. oktober for en stor international forskerkonferencen om indsatser, der kan reducere den globale opvarmning.

Sønderborg er så langt fremme i den grønne omstilling, at kommunen er udvalgt som en af tre demonstrationsbyer i det tværgående EU-projekt, SmartEnCity.  Et netværk mellem 35 byer om at finde smarte løsninger, der kan mindste energiforbruget.

En af forklaringerne finder man i SuperBrugsen i Høruphav. Her brummer frost- og kølediskene som i ethvert andet supermarked. Næppe nogen kunder tænker over, at processen med at holde varerne kolde er med til at producere spildvarme. De fleste får bare kolde fingre, når de tager varerne op i indkøbskurven.

Men den er god nok. SuperBrugsen er en blandt fire supermarkeder i Sønderborgområdet, som genanvender spildvarmen fra kølediskene. Det er bare et eksempel blandt mange på den teknologiske omstilling, som finder sted bid for bid i et langt sejt træk for at nå det ambitiøse mål om at gå i nul med udledningen af CO2 i 2029, det vil sige 20 år før resten af verden.

Tre indsatsområder

Helt overordnet kræver den grønne omstilling en indsats på tre hovedområder, mener Lars Riemann, direktør for Sønderborg Forsyning, som står i spidsen for at gøre Sønderborgs grønne omstilling ekstra smart.

- Vi skal spare, vi skal bruge energien mere effektivt og så skal vi væk fra olien, siger han.

Den vej er de gået i boligforeningen Søbo på Borgmester Andersens Vej i den østlige del af Sønderborg. Her ligger boligkarreer fra 60’erne og 70’erne på rad og række svøbt ind i grønne plæner og parktræer. Jørgen Brodersen er formand for afdeling 11 på tiende år.

Projektet blev forelagt bestyrelsen i 2016, som bragte det til afstemning på det årlige beboermøde, og det blev vedtaget med stort flertal. I dag er afdeling 11 forsynet med indlejrede solceller på de sydvendte tage, belysningen er erstattet med LED, og vinduerne er skifter til energivinduer med 3 lag glas.

- Alle er glade, det trækker ikke længere, vi hører ingen støj og så får vi billig strøm, siger Jørgen Brodersen.

Smarte løsninger og demokrati

Brug af smarte energiløsninger kombineret med beboerdemokrati indfrier en vigtig dimension i ProjectZero. Løsningerne skal have bred tilslutning, alle relevante aktører skal være med ombord, forklarer Lars Riemann direktøren for Sønderborg Forsyning.

- Folkelig forankring og borgerinddragelse er nødvendig undervejs i hele processen. Det er det gode ved Sønderborg. Vi er en overskuelig lille by, hvor alle kan være med. Den grønne omstilling er ikke kun et isoleret politisk projekt, det er dybt forankret hos alle vores interessenter. 

3. oktober 2017

Kom til klimakonference

SmartCities in a disruptive world
Onsdag d. 4. oktober fra kl. 9:30 - 14:30 i koncertsalen på Alsion

Workshop om smarte byer
Onsdag d. 4. oktober fra kl. 15:00 - 18:00 i lokale U109 på Alsion

Deltagelsen er gratis for 25 borgere, som tilmelder sig STRAKS.

Vi håber, at du har tid og lyst til at deltage. For mere information og registrering, klik her.

Cookiepolitik