Kom og få masser af inspiration

På Bolig Mad Design messen i Augustenborg kommer 10 året med ProjectZero til at fylde messegæsterne med masser af indtryk fra de første 10 års rejse frem mod Nullet i 2029.

Af ProjectZero

"Vi giver Sønderborgs borgere mulighed for at tage en rundtur til standene og blive inspireret til de energi- og klimarigtige løsninger", siger ProjectZero-direktør Peter Rathje.

ProjectZero har i anledning af fødselsdagen inviteret en række af samarbejdspartnerne med til Augustenborg, hvor de vil fortælle om deres indsats for Sønderborgs klimavision.

"Fra Sønderborg Forsyning kommer vi for at fortælle om havvindmøllerne ved Lillebælt Syd og vi har fået lavet nogle kort, så man bedre kan danne sig et billede af projektet", siger Minna Halberg, der er presseansvarlig hos Sønderborg Forsyning.

Skift tagstenene ud med solceller

Teslas nyeste vedvarende energisatsning, Solar Roof, er blevet slået på målstregen af danske Innogie, der også kommer til Augustenborg. Med en millionindsprøjtning fra Danmarks Grønne Investeringsfond er virksomheden klar til at gøre verden lidt grønnere - og tjene en god skilling på vejen.

Innogies solcelletag er det eneste tag på markedet, der udelukkende består af solceller og med et tilhørende batteri til at lagre den overskydende strøm, kan Innogies soltag i langt de fleste tilfælde dække ca. 80 pct. af energibehovet for bygninger, der dropper teglstenene til fordel for solceller.

Lejere kan også være med

Når der tales energirenoveringer, så er det som regel boligejere, der er i fokus.

"Men lejerne har også mulighed for at være med. Det kræver dog lidt forarbejde, fordi der skal være enighed i den boligafdeling, hvor man bor", siger Henrik Bielefeldt fra ProjectZero. Han har inviteret Danske Lejere med, så messegæsterne kan blive klogere på, hvilke skridt der skal tages for at blive mere klimarigtig.

Virksomhederne handler også klimarigtigt

Danfoss er – bl.a. med sine termostater - en af de helt store spillere på den energieffektive bane.

"Men på messen vil vi fortælle, hvad vi gør for klimaet på Danfoss i Nordborg, så andre kan høre om de løsninger, der gav 30 procent af investeringen igen på bare et enkelt år", siger Flemming Lynge fra Danfoss.

"Det kan inspirere andre virksomheder til at gøre det samme og vores løsninger kan selvfølgelig også bruges i boliger", siger Flemming Lynge.

Lokale supermarkeder er med

Prøv at stikke hånden ind bag dit køleskab og mærk varmen fra kompressoren, der ved hjælp af elektrisk energi skaber kulde i køleskabet og varme udenfor. Den mekanisme benytter man sig af i SuperBrugsen, som nu leder spildvarmen fra frostdiskene over i fjernvarmesystemet.

SuperBrugsen er en blandt fire supermarkeder i Sønderborg-området, som genanvender spildvarmen fra kølediskene. Det er bare et eksempel blandt mange på den teknologiske omstilling, som finder sted step for step i et langt sejt træk for at nå det ambitiøse NUL i 2029.

Mad med knas

Indenfor gastronomien tænkes der også i bæredygtighed og på køkkenlinien på EUC Syd er de med på noderne.

"Der kommer kokkeelever, som vil lave mad med biller, så der bliver både knasende og proteinrige smagsprøver til de besøgende gæster", siger Henrik Bielefeldt fra ProjectZero.

Pedalkraft bedre end benzin

Der er næppe nogen, der er i tvivl om, at det er bedre for klimaet, hvis man kører mindre i bil og mere på cykel.

Fra Vollerup 2hjulcenter vil vi bruge messedagene på at fortælle, hvor pragtfuldt det er at cykle. Og heldigvis er der flere og flere, der har opdaget, at elcyklen er et glimrende alternativ til bil nummer to.

Det er blot nogle af de mange blomster i buketten, som foldes ud i Kultursalen på ProjectZeros inspirationsmesse i Augustenborg den 14. – 15. oktober.

10. oktober 2017

Hent din billet her

Du kan hente din billet til ProjectZero's Inspiratorium her

Tid og sted

ProjectZero's Inspiratorim afholdes d. 14. og 15. oktober fra kl. 10 - 17, i Augustenborg hallerne, Kettingvej 19A, 6440 Augustenborg.

Cookiepolitik