Borgmesteren bød velkommen til Inspiratoriet

Borgmesteren bød alle gæster og udstillere på ProjectZeros Inspiratorium velkommen 

Af ProjectZero

Kære alle

 

I 2007 vedtog byrådet visionen om at gøre Sønderborg området CO2-neutralt senest i 2029, tyve år før resten af Danmark.

 

Som borgmester kan jeg være stolt over en sådan beslutning, men det er i virkeligheden jer derude: borgere, virksomheder, organisationer og så en hel masse ansatte i kommunale virksomheder, som har givet visionen vinger.

 

Tak, fordi I har givet hinanden hånden som tegn på, at denne sag løfter vi i flok. For uden den brede tilslutning fra mange aktører kan sådan et projekt slet ikke realiseres.

Det er styrken ved ProjectZero, at projektet har en bred appel. Og det tror jeg skyldes to dimensioner. Det moralske og så det forretningsmæssige.

 

Vi var tidligt ude i forhold til klimatruslen her i Sønderborg. Men vi så det ikke bare som en udfordring, vi så det så sandelig også som en mulighed.

På den måde har vi skabt et entydigt og unikt brand, som rækker langt ud over landets grænser. Sønderborg er det største sammenhængende område med så vidtrækkende en klimaagenda.

 

Det har vi knyttet sammen i en vision, som er ambitiøs og samtidig let fattelig. Vi vil lade udslippet af CO2 fra Sønderborg området gå i nul 20 år før resten af Danmark og det meste af verden.

Det gavner vores ry og det gavner vores energiteknologiske virksomheder. Vi gavner således ikke kun klimaet, vi skaber også arbejdspladser og dermed vækst og fremtid for vores lokalområde.

 

I dag har vi samarbejder med byer i Kina, vi er udpeget som smart by i EU-regi, og vi har lige overstået en international klimakonference med 400 deltagere.

Det beviser alt sammen, at vi er på rette vej. Vi kan se tilbage og vide, at vi har trykket på mange af de rigtige knapper, for projektet har tilslutning og er forankret.

 

Så i dag kan vi roligt spise kage og høre på festtaler. I morgen trækker vi igen i arbejdstøjet, for vi har lang vej endnu til endemålet.

 

Næste trin er at halvere CO2 udslippet i 2020 og så tage det lange seje træk mod det store nul eller ZERO de sidste otte år frem mod 2029.

Det kræver, at endnu flere tager visionen til sig og udskifter oliefyret, at vi får rejst nogle flere vindmøller, og at vi udtænker flere smarte sparetiltag og udnytter teknologien og de digitale muligheder til det yderste.

 

Det bliver ikke let, men heldigvis står en ny generation parat til at tage fat. Det kendetegner vores masterplan, at vi har tænkt hele vejen rundt.

Vi har styrket naturfagene og indsigten i klimaproblematikken gennem målrettet undervisning i folkeskolen, i gymnasiet og på ungdomsuddannelserne.

 

Vi har nemlig brug for at kunne rekruttere mange kloge hoveder til at bære visionen videre.

Vi har brug for ingeniører, unge som kan mange sprog, forretningsmindede beslutningstagere, som kan befolke vores virksomheder og omsætte vores kompetencer til mere grøn vækst.

Og vi har brug for en masse engagerede borgere og virksomheder, som tager de smarte løsninger til sig.

 

Jeg er sikker på, at vi kommer i mål. Jo tættere vi kommer det store ZERO, desto mere entusiasme vil vi se. 

For vi kan være stolte af vores projekt. Vi er med til at skabe vores egen fremtid og giver dermed et bidrag til en bedre verden.

Så jeg kan kun opfordre jer til at tage et badge på, ikke for at vise at du er et stort nul, men fan af et stort nul.

Lad os bære budskabet i fællesskab og nå i mål sammen.

Ha’ en fortsat rigtig god dag. 

17. oktober 2017

Billeder fra Inspiratoriummet

Cookiepolitik