Energivinduer gør en forskel

Ægteparret Erna og Benny Nielsen bor i en murermestervilla fra 1933, et af de typehuse som er en del af ZEROboligs inspirationskatalog til energirenovering. 

Af Karin Lemtorp

Inden familien Nielsen gik i gang med at energirenovere, var der ikke sket meget med boligen på nær etablering af et nyt badeværelse og en modernisering af køkkenet. Derfor var der store potentialer for energirenovering, men det var vigtigt for familien, at huset ikke blev ændret markant.

"Vi ønskede fortsat at bevare husets arkitektur og charme samtidig med, at vi gerne ville sænke energiforbruget", fortæller Erna og Benny Nielsen om ønskerne i forhold til energirenovering af den flotte murermestervilla.

Nye vinduer til nye koblede vinduer

Gamle og utætte vinduer holder ikke på varmen, og det kan du aflæse direkte på varmeregningen. Derfor kan det ofte betale sig at forny eller udskifte dem med energirigtige vinduer. Udskiftning af vinduer kan være en stor investering, men ud over et lavere varmeforbrug vil du også opnå bedre komfort, fordi du undgår træk og kulde.

4-6 % af Danmarks samlede energiforbrug ryger direkte ud af vores utætte og dårligt isolerede vinduer. Med A-mærkede energivinduer kan tallet for dit hus blive til et stort, flot nul. Hvis alle i Danmark vælger A-mærkede energivinduer, vil det sparede svare til den samlede danske el-produktion fra vindmøller. A-mærkede energivinduer er som minimum energineutrale. Det betyder, at vinduet lukker lige så meget varme ind, som det lukker ud i fyringssæsonen

Når du skal vælge nye vinduer til dit hus, er der en række forhold, som du skal være opmærksom på. Det er blandt andet, hvilke vinduestyper der passer bedst til netop dit hus, og om et eventuelt nyt materiale passer til huset.

Nu er vi kommet til den kolde tid på året

Har du ikke fået skiftet dine vinduer endnu, skal du huske at tørre dine vinduer af for kondens hver morgen, så de ikke tager skade og måske danner skimmelsvamp.

Kondens i vinduerne er helt normalt efter en kold nat, men er der væsentligt mere en 3-6 cm op ad vinduerne, kan det være tegn på skader, dårlige konstruktioner eller dårligt indeklima og være et spørgsmål om at kigge på brugsvanerne.

Vinduerne er et af de steder i huset, hvor du kan miste meget af den dyrebare varme.

Inden du går ud og køber helt nye vinduer, bør du undersøge, om det blot er ruden, der bør skiftes, eller om du på anden måde kan energiforbedre dine vinduer. Hvis du kan nøjes med at energiforbedre vinduerne i dit hus i stedet for at skifte dem ud, skal du undersøge mulighederne. Du kan enten energiforbedre rammerne eller montere energiglas.

Hvis den bedste løsning er at skifte vinduerne ud, skal du gøre dig en række overvejelser. Sørg for at få energirigtige vinduer og vælg vinduer, der passer til husets udseende og arkitektur.

Det er normalt en god idé at skifte hele vinduet, hvis vinduerne er i dårlig stand, f.eks. hvis de er alvorligt angrebet af råd eller svamp, eller hvis vinduesrammerne er så utætte, at det ikke kan lade sig gøre at skifte tætningslisterne.

1. januar 0001

Så meget kan du spare

Hvis du skifter dine gamle 2-lags termovinduer ud med nye A-mærkede energivinduer, kan du spare 140 kWh/m2 pr. år. Med et vinduesareal på 30 m2 og med naturgas giver det en besparelse på 3.360 kroner om året

Her kan man se positivlisten over de vinduer, der klarer sig bedst energimæssigt.

Vidste du

At et vindues konkrete energidata naturligvis hænger sammen med dets placering i forhold til solen, så regnestykket for et energineutralt vindue tager udgangspunkt i et gennemsnit, nemlig at husets vinduer er placeret 41% mod syd, 33% mod øst/vest og 26% mod nord.

 

Cookiepolitik