Unge familier skal energi-motiveres

4 science-kandidatstuderende fra Københavns Universitet var i sidste weekend på field research i Sønderborg, hvor de vil knække koden til energi-motivation af unge familier.

Af Peter Rathje

De fire studerende fra Københavns Universitet, fra venstre: Camilla (USA), Anne-Sophie (DK), Beatriz (Brasilien) og Bridget (USA).

Rigtig mange familier i Sønderborg-området har allerede energirenovering af boligen højt på dagsordenen. Men unge familier har et stort potentiale, forudsat at budskaberne er skarpe og grydeklare. For dagligdagen er travl og pengene fokuseret på børn og familie.

Med ambition om at knække koden til de unge familiers involvering, tog 4 unge kandidatstuderende fra Københavns Universitet fredag og lørdag på field research i Sønderborg-området, hvor de interviewede unge familier i deres hjem, en ejendomsmægler, et pengeinstitut og Sønderborgs energivejleder Charlie Lemtorp.

WIITFM - hvad er der i det for mig og min familie?

De 4 studerende har valgt et særligt fag, som introduceres af Lise Tjørring, PhD på Københavns Universitet, med fokus på bl.a. familiernes rolle i Sønderborgs store omstilling. Lise har selv igennem flere år fulgt familiers energi-beslutningstagning, men ikke fokuseret på unge familier.

De studerendes resultater indgår i ProjectZeros udviklingsarbejde med at stille mere skarpt på både unge og modne familier.

  • Hvad er unge familiers motivation for at gå i gang?
  • Hvad får man ud af at energirenovere sin bolig?
  • Hvordan bliver man inspireret til at komme i gang?
  • Hvilken rolle spiller de digitale medier?

Disse og mange flere var spørgsmålene til de besøgte familier og øvrige deltagende interessenter.

Merete Lund Brock sammen med (fra venstre) amerikanske Bridget og Camilla samt danske Anne-Sophie.

NZEB – Nearly Zero Energy Buildings

Resultatet af undersøgelsen indgår også i det fælles europæiske EU Refurb 2.0 (to Zero) udviklingsarbejde, hvor Sønderborg sammen med bl.a. danske Clean Cluster, Aalborg Universitet og regioner i Holland, Belgien, Tyskland, Slovenien og Estland arbejder på at knække koden for ”an offer you can´t refuse”, når det gælder energirenoveringer.

At skabe accept og deltagelse på tværs af både alders- og landegrænser er således en fælles EU udfordring. Drevet af EU´s ambition om at sænke energiforbruget i boliger med 70+% - også kaldet NZEB Nearly Zero Energy Buildings.

We are very thankful

“I am learning so much during my time here, technically and personally, and I hope I can inspire others as they did to me."

“Sonderborg´s ProjectZero has broadened my understanding of community engagement and sustainable home renovations; I am very thankful for the opportunity to have talked with Sonderborg citizens and ProjectZero staff.”

“I am very passionate about fighting climate change and I'm excited be able to share that passion with lots of other people together with ProjectZero!"

En stor tak fra Beatriz, Camilla, Bridget og Anne-Sophie samt ProjectZero til de deltagende unge familier og andre som har bidraget med viden og erfaringer i forbindelse med de studerendes field research i Sønderborg den 10. – 11. marts 2017.

 

 

14. marts 2017

Om de studerende

De fire studerende er alle deltagere i et kandidatforløb på Københavns Universitet fokuseret på ”Motivation and Pro-Environmental Behavior”, hvor de studerende skal vise, at de både kan fordybe sig i teori, undersøge praksis og skabe ny viden.

De fire unge studerende har alle klima-aktivist baggrund fra forskellige dele af verden.

Beatriz er kemiingeniør fra Brasilien, men studerer nu i Danmark med henblik på at kunne inspirere Brasilien til at styrke indsatsen for bl.a. affaldshåndtering og naturbeskyttelse.

Anne-Sophie er født i København, hvor hun igennem flere år har arbejdet i organisationen “UngEnergi”. Ambitionen er at forebygge klimaforandringerne gennem de nødvendige indsatser.

Bridget kommer fra Californien, hvor hun bl.a. har studeret på Berkeley. Bridget er fokuseret på organisationers rolle i at mobilisere klimaindsatser.

Camilla kommer oprindeligt fra staten New York, USA, men har læst I både Atlanta og København. Camilla er aktiv i CARE Danmark og har arbejdet med borgerinvolvering/aktivering i både USA og Danmark.

Undervejs rundt i Sønderborg-området var der lørdag også tid til at kigge nærmere på Dronning Margrethes fjernvarme-grønne sommerresidens i Gråsten. 

 

Cookiepolitik