Landdistrikternes delebilsordning forsætter efter forsøgsprojektet

Delebilsordningen i Kværs forsætter, fordi forsøgsprojektet er afsluttet med succes, og lige nu er landsbygruppen ved at videreudvikle deres delebilsordning, så den bliver økonomisk bæredygtig.

Af Pernille Petersen

Her ses Niels Peter Nielsen sammen med landsbybilen og landsbybussen.

På en kølig dag i marts måned, hvor forårssolen møder vinterkulden, lægger ProjectZero vejen forbi Kværs, en lille by som er beliggende i udkanten af Sønderborg Kommune.

I Kværs skal vi møde Niels Peter Nielsen, en ildsjæl, som altid er frisk på en snak om deres populære delebilsordning. De har været en del af, det nu afsluttede forsøgsprojekt, bæredygtig kollektiv transport i landdistrikterne, hvor de har fået stillet en landsbybil og landsbybus til rådighed.

”Vores forsøgsprojekt sluttede i december, men byrådet valgte at afsætte penge til at fortsætte projektet frem tll august. På den måde har vi mulighed for at udvikle vores delebilsordning, således at udgifterne på bussen og bilen, kan blive opvejet af indtægten, som vi får fra kilometertaksten”,  fortæller Niels Peter Nielsen.

Lige nu betaler de 70 brugere af delebilsordningen kun 2 kr. pr. kørt kilometer, og så skal tanken være fyldt op, når køretøjet afleveres igen.

”Det er en billig måde at få stillet bil nr. 2 til rådighed i stedet for selv at eje bilen. Udgifterne til forsikring, ejerafgift og vedligeholdelse løber hurtigt op”, fortæller Niels Peter Nielsen.

En udvikling er nødvendig

Selv om delebilsordningen snart har eksisteret i et år, og indtil videre med succes, skal der fortsat ske en udvikling, så delebilsordningen kan forsætte uden økonomisk støtte. Det seneste tiltag har været at udskifte den almindelige benzinbil med en hybridbil.

”Fordelen med den nye hybrid er, at vi kan køre længere på literen, og brændstoføkonomien bliver forbedret, så den bliver mere attraktiv for brugerne", fortæller Niels Peter Nielsen.

Landsbygruppen i Kværs, Tørsbøl og Snurom er lige nu ved at udvikle deres delebilsordning, så de har mulighed for at øge interessen og indtægten på de to køretøjer. Det sker blandt andet ved at sprede budskabet om deres delebilsordning og med konkurrencer.

Forsøgsprojektet sluttede med flotte resultater

Som en del af det afsluttede forsøgsprojekt, bæredygtig kollektiv transport i landdistrikterne, er der blevet udarbejdet en afsluttende rapport, som viser, at delebilsordningen i Kværs har bidraget til en kilometerbesparelse på mere end 9.000 km. Det skyldes især, at brugerne af delebilsordningen har valgt at køre sammen frem for hver for sig.

14. marts 2017

Forsøgsprojektet

I forsøgsprojektet, bæredygtig kollektiv transport i landdistrikterne, fik landsbyerne Kværs, Snurom og Tørsbøl stillet en landsbybus og landsbybil til rådighed i 8 måneder. Landdistrikterne på Sydals og Broagerland har også været en del af projektet.

For yderligere information

Connie M. Skovbjerg

cskb@sonderborg.dk

Cookiepolitik