Kender du dit indeklima?

Familien Lauridsen flyttede ind i deres stuehus i Dybbøl i 2000. Siden er hjemmet blevet renoveret, så det i dag nærmest ingen energi bruger. Men er et energioptimeret hus også ensbetydende med et sundt indeklima? Det fik familien testet, da de med ProjectZero vandt en indeklimamåler i en måned.

Af Charlie Lemtorp

Familien Lauridsen fra Dybbøl har løbende energirenoveret deres hjem ved bl.a. at skrotte deres oliefyr og i stedet installere jordvarme.

I 2012 blev solceller et rigtigt varmt emne, og især Villy Lauridsen kunne se idéen i at få solceller på taget: "Jeg kunne se, at solceller var en god forretning for os med jordvarme. Det har været en af de bedste investeringer vi har gjort, og vi er rigtig glade for solcellerne."  

Villys begejstring for solcellerne spredte sig, og hurtigt viste de nærmeste naboer også interesse. "Nu har naboerne også solceller på taget, så det er da sjovt, at vi også har inspireret dem", fortæller den pensionerede landmand Villy Lauridsen og fortsætter med et smil; ”Ja, vi ser faktisk os selv som ZERO ambassadør, og det havde jeg aldrig troet skulle komme ud af min mund".

Solcellerne dækker hele taget på garagen.

Vandt konkurrence

Som engageret ZERO ambassadør får Villy naturligvis ProjectZeros nyhedsbrev. Heri var der i januar en konkurrence om at vinde et IC-meter i en måned. Bente og Villy var blandt de heldige vindere.

Da vi igen møder familien i deres hjem for at få en snak om det udlånte IC-Meter, er det kun Villy, der er hjemme. Bente har nemlig netop købt en elcykel og cykler for tiden Sønderborg rundt på den.

Begejstringen for at få et overblik over hjemmets indeklima er til at få øje på. Villy fortæller tilfreds, at de med måleren er blevet gladere for deres hus, idet de er blevet bekræftet i, hvilket godt og sundt hus, de har.

”Vi fik rigtig meget ud af at have måleren. Særligt fordi vi blev opmærksomme på, at vores CO2 niveau svingede en del. Det fik vi hurtigt lavet om på, blot ved at lufte ud et par ekstra gange om dagen". Bente og Villy blev bekræftet i, at deres hjem har en lav luftfugtighed, så der er minimal risiko for skimmelsvamp i hjemmet.

Mange folk er bange for, at jordvarme ikke kan varme en ældre ejendom tilstrækkeligt op, men det kan Bente og Villy være med til at afkræfte for IC-Meteret viste en konstant temperatur på 240.

IC-Meterets målinger kan følges på mobiltelefonen, og Villy fandt det særdeles interessant at vise deres fine målinger frem til familie og venner.

 

9. maj 2017

Tips til godt indeklima

Hos Astma-Allergi Danmark kan du blive klogere på, hvad du selv kan gøre for dit indeklima. Her kan du finde 9 tips: Indeklima

Tjek dit indeklima med et IC-Meter

Indoor Climate Meter (IC-Meter) måler, visualiserer og analyserer indeklimaet i et rum eller en bolig. Konceptet består af en måler, en server-løsning og en APP/Website. Måleenheden (IC-Meter) leverer præcise målinger af temperatur, fugt og CO2. Målingerne uploades hvert 5. minut til en server via Internet/WiFi. Serveren henter samtidig lokale vejrprognoser, energi-målinger m.v. fra offentlige og kommercielle aktørers servere. Læs mere her: IC-Meter

Cookiepolitik