Genbrug eller genanvendelse

Flere af ZEROfamilierne brugte en tirsdag aften på at blive klogere på, hvad der sker med deres affald, når skraldebilerne kører væk med det.

Af Henrik Bielefeldt

Hvad skal smides ud, og hvad skal genbruges – det havde ZEROfamilierne fra boligforeningerne sat sig for at blive klogere på. Derfor troppede de op på Sonfors sorteringsanlæg på Nørrekobbel, hvor Martin Odmand fra Sonfor stod klar til at guide alle deltagerne rundt på anlægget og give dem et bedre indblik i, hvad der kan genbruges eller genanvendes.

”Vi sorterer jo vores affald til daglig, men det er spændende at se, hvad der faktisk sker med det bagefter. Det at vide, hvor det ender, og hvilken betydning det har, at jeg sorterer rigtigt – det synes jeg er spændende", udtaler Bjarne Nielsen. ”Jeg har jo hørt fra andre, at de bare tror, det hele bliver blandet sammen, så det ikke nytter noget. Jeg tror, mange ville kunne lære noget ved at komme herud og se”, fortsætter han.

Hvad er genbrug, og hvad er genanvendelse?

Martin Odmand forklarede ZEROfamilierne om forskellen på genbrug og genanvendelse. Genbrug betyder, at vi kan tage noget, der er smidt ud og bruge igen –  blandt andet tøj. På vores pladser er der særlige butikker, hvor alle kan aflevere ting til genbrug. Genanvendelse er, når affald bruges til at skabe nye produkter, for eksempel de velkendte æggebakker.

”Vi har alle et ansvar for at sortere vores affald rigtigt, så kan vi næsten gøre affald til guld. Vi betaler for at køre affald til forbrænding eller deponi og ved at sortere det rigtigt, kan vi i stedet for sælge affaldet til genanvendelse. På den måde bliver affaldshåndteringen billigere for os alle”, fortæller Martin Odmand fra Sonfor

For at pakke og sortere de store mængder affald, der kommer ind på pladsen, er der op til 15 mand i gang dagligt på sorteringspladserne. Det er en krævende opgave at få alt finsorteret og pakket til afhentning, men det er et vigtigt arbejde, som vi som regel kke lægger mærke til, når vi afleverer vores affald til genbrug.

Efter turen rundt på pladsen blev alle familierne testet i deres viden om naturens evne til at nedbryde affald. Hvor lang tid tager det for tyggegummi at blive nedbrudt i naturen? Ikke alle svar var lige nemme, og flere af familierne blev klogere af aftenens lille udfordring.

22. maj 2017

SmartEnCity

Cookiepolitik