Familien Kamrath sparer 20 procent på varmeregningen

Med et ZERObolig energitjek for fire år siden fik familien Kamrath en prioriteret liste over de energirenoveringer, som var de mest rentable. Og i dag høster familien gevinsterne. De sparer i dag 20 procent på varmen.

Af Karin Sloth

Problemet var til at få øje på, da energivejleder Charlie Lemtorp besøgte familien Kamrath for fire år siden for at give dem et ZERObolig energitjek.

Dengang var deres varmeregning hele 38 procent over andre lignende boliger i Sønderborg.

”Vi har jo ikke ruttet med varmen, så varmen er røget ud gennem væggen og vinduerne. Min mand havde hørt flere skrækscenarier om huse, der blev ødelagt af hulmursisolering, og han var derfor nervøs for at gennemføre dette tiltag", siger Rita Kamrath i dag.

Efter besøget fik familien en prioriteret liste over de mest presserende og rentable renoveringer. Denne liste er sidenhen stort set blevet fulgt til punkt og prikke. Og øverst på listen stod isolering.

Stor forskel

Familien undersøgte derefter markedet grundigt, og deres valg faldt på glasuld, der er et gennemtestet og anerkendt produkt.

Vinduerne er ligeledes blevet udskiftet. Her var energirigtighed dog ikke den vigtigste faktor, men derimod at de nye vinduer arkitektonisk passede til deres hjem. Heldigvis kunne dette også forenes med energivinduer.

Rita Kamrath kan tydeligt mærke forskellen.

”Det er generelt blevet varmere, og det trækker ikke ind ad vinduerne, så vi synes, vores indeklima er betydeligt forbedret. Samtidig har vi fået en besparelse på godt 20 procent på varmeregningen", siger hun og fortsætter ”jeg har fulgt mit energiforbrug hver måned de sidste 26 år, og her kan man virkelig se den store forskel, vores renovering har givet. Det næste på listen er loftisolering, og dette har vi selvfølgelig også høje forventninger til, idet de andre tiltag har givet så synlige resultater".

Gør en forskel i hverdagen

Både Rita Kamrath og hendes mand er meget miljø- og klimabevidste:

”Vi vil gerne have goderne, men ikke konsekvenserne", lyder det fra Rita Kamrath

Hun mener, vi danskere med glæde tager imod nyt elektronisk udstyr, men vi tænker ikke over, hvor strømmen dertil skal komme fra. Det skal vi være meget bedre til.

Rita Kamrath mener, at vi i fremtiden bør investere betydeligt mere i vindmøller både i vand og på land. Rita og hendes mand har altid selv tænkt vedvarende energi ind i dagligdagen som den mest naturlige ting. De var også fremme i skoene, da vindmøller blev opført i 1990 på Kegnæs. Her købte de straks det maksimale antal andele, man på daværende tidspunkt måtte investere.

”Generelt passer jeg på mine ting og smider nødigt materialer ud, der stadig kan anvendes – dog har jeg for godt et halvt år siden investeret i en elcykel. Dette er nu mit fortrukne køretøj, så bilen bliver ofte i garagen. Jeg er virkelig overrasket over, hvor nem den er at cykle på, og hvor hurtigt jeg kommer frem. Det kan jeg klart anbefale andre", siger Rita Kamrath.

23. maj 2017

Cookiepolitik