Gammel mejeribygning scorer det bedste energimærke

Selv om det gamle Pomose mejeri i Asserballe er fra 1887, har den 322 m2 store bygning alligevel fået energimærket A2020, hvilket er det bedst mulige.

Af Karin Sloth

At energirenovere en 130 år gammel bygning kan afskrække de fleste. Men familien Rasmussen var ikke sådan at afskrække.

”Da det viste sig, at vi kunne spare flere tusinde kroner om året, var jeg ikke i tvivl", siger Finn Rasmussen, der til dagligt er bygningschef på EUCsyd.

Hans familie har boet i det tidligere mejeri i Asserballe i 36 år og har hele tiden energioptimeret på ejendommen. Det har givet dem en bolig, som er billigere at bo i og har et meget bedre indeklima.

Bedste energimærke

Men selv om ægteparret Tove og Finn Rasmussen har lagt et stort arbejde i at energioptimere de gamle bygninger, har de alligevel besluttet at sælge deres ejendom.

”Børnene er ved at flytte hjemmefra. Derfor er tiden kommet til, at vi skal have mindre plads med mindre arbejde, så vi kan bruge tiden på andre ting", siger Tove Rasmussen.

I forbindelse med at det gamle Pomose mejeri i Asserballe er sat til salg, er der blevet udarbejdet et obligatorisk energimærke. Mejeriet er fra 1887. Boligen har 322 m2 opvarmet areal, massive mure og sprossevinduer, men alligevel fik den energimærket A2020, hvilket er det bedst opnåelige.

Og hvordan kan det så lade sig gøre, kan man spørge...

Jo, på ejendommen er der installeret et varmepumpeanlæg, som henter varmen ud af grundvandet fra mejeriets vandboring. Boligen er løbende blevet efterisoleret med både nye døre og vinduer, isolering på loft og gulv, og på ydervæggene er der indvendigt opsat isolerende forsatsvægge. I 2012 blev der ligeledes monteret et 52 m2 sydvendt solcelleanlæg.

Brug af lokale håndværkere

Familien valgte netop disse løsninger, fordi de 600 m2 bygninger ikke bare skulle stå og forfalde.

”Men samtidig skulle de være overkommelige at holde ved lige, og det var hele årsagen til, at vi påbegyndte vores renovering", siger Finn Rasmussen.

Han fortsætter:

”Det har kostet 850.000 kr. at optimere huset gennem tiden. Det er til dels selvbyg, men vi bruger typisk også lokale håndværkere, hvor jeg ikke har præferencer, hvem det skal være".

Også børnene er aktive i forhold til den energirigtige adfærd i hjemmet.

”Vi var jo de heldige vindere af TV2 konkurrencen, ”Byen rokker ved klimaet” i 2009 om at bruge mindst muligt el. Børnene lærte at blive mere kreative, idet fjernsyn i perioden var forbudt", siger Tove og Finn i munden på hinanden.

7. juni 2017

Familien har foretaget følgende energirenoveringer

I ejendommen er der installeret et varmepumpeanlæg, som henter varmen ud af grundvandet fra mejeriets vandboring fra 1981. Tove kunne godt se det kloge i at lave konverteringen, idet hun tit var alene hjemme med børnene, fordi Finn rejste meget. Der stod hun så med problemerne – og dengang var der ikke mobiltelefoner og e-mails, man kunne bruge hele tiden.

Boligen er løbende blevet efterisoleret med både nye døre og vinduer, isolering på loft og gulv, og på ydervæggene er der indvendigt opsat isolerende forsatsvægge.Hoveddøren bliver der ikke rørt ved, fordi den er bevaringsværdig, og det sker, at der kommer folk, som tager billeder af døren.

I 2012 blev der ligeledes monteret et 52 m2 sydvendt solcelleanlæg.

Cookiepolitik