Som vinden blæser …

Når vinden blæser, produceres energi, og der spares penge. Familien Lorenzen på Broager land er med ét slag blevet CO2-neutrale i deres bolig og landbrug.

Pernille Beck, Broager Sparekasse

Erik & Joan Lorenzen bor i Iller ved Broager. Indtil for nylig fik de hver måned en stor elregning. Med deres nye husstandsvindmølle slipper de for de dyre regninger - vindmøllen kan nemlig producere, hvad der svarer til deres årlige elforbrug på både stuehus og landbrug. 

Vi har elvarme, og det koster. Men nu hvor vi har fået vindmøllen, producerer den det strøm, vi skal bruge, og på den måde går vi i nul, fortæller en tilfreds Erik Lorenzen. 

Husstandsvindmøllen er endnu så ny, at der er gået sport i det for Erik Lorenzen, som dagligt følger el-produktionen fra møllen på sin iPad. Og nu er de blæsende dage pludselig ikke så trælse mere.

Kunde gennem hele livet 

En husstandsvindmølle er dyr at opføre, så Erik Lorenzen måtte have fat i sit pengeinstitut for at gøre idé til virkelighed. 

Jeg har været kunde i Broager Sparekasse hele livet. Og jeg ved jo, at de også går ind for grøn omstilling og er en aktiv del af Sønderborgs ProjectZero, fortæller Erik Lorenzen, og fortsætter, derfor var det jo helt naturligt for mig at tage fat i min rådgiver. Han kunne tilbyde en fornuftig finansiering, og så var den del på plads. 

En fornuftig grøn investering

Husstandsvindmøllen i Iller kan, hvis vejret vil det, være tjent ind på bare 6-7 år. Herefter giver den overskud, og det giver familien mulighed for at blive boende i huset, når de om en årrække går på pension. 

Det er en investering i vores fremtid, og nu skal vi ikke tænke på, at vi skal flytte fra gården, når vi går på pension, lyder det fra Erik Lorenzen.

Erik Lorenzen er medlem af byrådet og går med sin nye husstandsvindmølle forrest som et godt eksempel:

I Sønderborg Kommune satser vi jo meget på den grønne omstilling, og det vil jeg da gerne være med til at fremme. Vi er med opstillingen af husstandsvindmøllen på vores landbrug blevet CO2-neutrale fra dag ét. Om nogle år, når vores landbrug formodentligt nedlægges, går vi i plus og bidrager yderligere til at nå målet, fortæller Erik Lorenzen. 

 

 

Hvad er en husstandsvindmølle?

Der findes ingen fast definition for en husstandsvindmølle. Men i Sønderborg Kommune opfattes en vindmølle med en totalhøjde på op til 25 meter som en husstandsvindmølle. Af hensyn til afregningen og pristillæg er det derudover energinet.dk's krav, at møllen højst må have en effekt på 25 kW og er typegodkendt. Læs mere om energinet.dk's tekniske krav for husstandsvindmøller her.

OBS:

I Sønderborg Kommune skal en husstandsvindmølle have:

  • 3 vinger eller
  • En lodret akse

 

Landzonetilladelse

Bor du i Sønderborg Kommune, og ønsker du at få en husstandsvindmølle, skal du have en landzonetilladelse. Læs mere her.

Kontakt
For spørgsmål omkring opsætning af vindmøller i Sønderborg Kommune, kontakt: Lone B. Frederksen 

Tlf.: 88 72 54 55

Cookiepolitik