Repræsentanter for byrådet, erhvervslivet, uddannelsesverdenen, lokale organisationer og netværk deltog den 4. januar 2017 i markeringen af Sønderborgs nye medlemskab af UNESCO Sustainable Learning City. Bæredygtighedsprofessor Steen Hildebrandt, CBS, var imponeret af det engagement og den kompetence, der er tilstede i Sønderborg Kommune.
Første danske kommune i netværket
Sønderborg er den første danske kommune, der er optaget i netværket, og Trine Bendix, der er medlem af den danske UNESCO nationalkommission bekræftede, at hun havde prikket Sønderborg på skulderen for at gøre opmærksom på mulighederne for en optagelse i netværket.
"I har mobiliseret alle ressourcer i området for at muliggøre livslang læring - fra ABC til PH-D, som I kalder det. I lægger stor vægt på borgerdeltagelse, og det er vejen frem", sagde Trine Bendix og ønskede Sønderborg Kommune tillykke med medlemskabet.
Kulturel bæredygtighed
"Alle er vigtige, men vi skiller os især ud på målet om kulturel bæredygtighed. Det giver god mening for os i grænselandet med nationale mindretal på begge sider af grænsen. Der er 120 nationaliteter i Sønderborg Kommune. Mange studerer på universitetet på Alsion eller er ansat i vores virksomheder, der handler med og har afdelinger rundt omkring i den store verden. Vi er multikulturelle, og jeg ser det som en styrke. Vi vil det store udsyn til verden", sagde Erik Lauritzen bl.a. i sit indlæg.
Fod i hose med ProjectZero
I deres indlæg lagde både Peter Rathje, ProjectZero, Hans Lehmann, EUC Syd og Carsten Lund, vicekommunaldirektør, vægt på, at Sønderborg Kommune har en profil, der passer som fod i hose til et medlemskab i UNESCO internationale netværk for bæredygtige læringsbyer. Det skyldes i høj grad den massive grønne satsning på ProjectZero, der skal gøre området CO2-neutralt i 2029, og den uddannelsesmæssige satsning på House of Science og de øvrige læringshuse i Vidensby Sønderborg.
Moder jord sætter ny agenda
Mange havde set frem til oplægget fra Steen Hildebrandt, som er en kendt og højt respekteret professor i organisations- og ledelsesteori, der i de senere år især har markeret sig med stærke synspunkter om nødvendigheden af at sikre en omstilling til bæredygtig vækst.
"Vi er i gang med et epokeskifte, hvor Sønderborg lægger sig i et førerfelt, og hvor alle andre vil følge efter. Vi er afhængige af moder jord og skal passe på hende. Vi har brug for ilt, vand og mad, og hvis vi ikke passer på vores fælles klode, så vil de kommende generationer ikke arve en bæredygtig klode. Det er naivt at forestille sig "business as usual". Heldigvis har mange virksomheder og kapitalfonde set skriften på væggen. Bæredygtige investeringer er blevet et konkurrenceparameter", sagde Steen Hildebrandt.
Danfoss bakker op om FN´s 17 verdensmål
For Danfoss A/S er den grønne omstilling og en bæredygtig vækst ikke bare et konkurrenceparameter - det er kernen i deres forretningsmodel.
"FN´s 17 verdensmål sætter en fælles retning for hele verden. Det er en kæmpe fordel, når vi skal udvikle energieffektive løsninger, der kan bruges verden rundt. Vi får ganske enkelt et større marked for vores produkter. Vi ser frem til at deltage i arbejdet med udviklingen af Sønderborg som bæredygtig læringsby", sagde Flemming Lynge Nielsen, Sustainable Director i Danfoss A/S.