Klimarigtig i køkkenet

Vidste du at det ikke er nok at skifte til LED pære, eller at gå på arbejde i stedet for at tage bilen for at blive CO2 neutral? Fødevarerne har en stor betydning, og det er ikke lige meget hvad du spiser.

Af ProjectZero

Hvorfor købe lokalt?

Når du køber lokalt og efter årstidens høst, får du friske råvarer til lave priser. For eksempel vil en lokal produceret agurk være billig i sommermånederne og stige i pris, når sæsonen er forbi. Vil du have sunde og billige grøntsager efterår og vinter, er kål og rodfrugter oplagte valg til middagsbordet. Det kan derfor godt betale sig at købe årstidens grøntsager – det er både sundt og godt for miljøet.

På husarbejde.dk kan du se forskellige fødevarers CO2 aftryk.

  • 1 kg oksekød, 14 til 37 kg CO2
  • 1 kg svinekød, 3,6 kg CO2
  • 1 kg kylling, 3,6 kg CO2
  • 1 kg kartofler, 0,215 kg CO2
  • 1 kg skæreost, 11 kg CO2

Hvis du vælger at skære ned på oksekødet og spiser mere kylling eller svinekød, tilgodeser du i høj grad klimaet. Og flere grøntsager på bordet er sunde, miljøvenlige alternativer – især hvis du dyrker dem i egen køkkenhave-

Klimavenlige retter

Du behøver ikke at finde på helt nye retter til at tilgodese klimaet. Hvis blot du ændrer lidt på opskrifterne på retterne, du plejer at lave, kan du servere ''klimavenlige retter'' for ekspempel:

Gullasch's - her kan klimabelastning reduceres med 46 % ved at halvere kødindholdet og spise brød til.
Bøf Stroganoff - her kan klimabelastningen reduceres med 41 % ved at erstatte knap halvdelen af kødet med løg.
Lasagne med grøntsager i stedet for kød er 77 % mindre klimabelastende.
Rejesalat kan erstattes af muslingesalat, der er er langt mindre klimabelastende


Find flere inspirerede, klimavenlige opskrifter på www.videnskab.dk

3. januar 2017

Er dit nytårsforsæt at spise sundere?

Så kan vi måske hjælpe dig lidt. I samarbejde med Brugsen for Als og Sundeved udlodder vi en konkurrence, hvor du kan vinde en kurv fyldt med sunde og lokale varer. Deltag i konkurrencen her

Brugsen for Als og Sundeved

Brugsen for Als og Sundeved er en selvstændig forening, som​ har et godt og veletableret samarbejde med lokale fødevareproducenter. Du kan derfor finde et stort udvalg af lokale fødevarer i områdets butikker.

Cookiepolitik