Hvor kommer varmen fra?

Søndag den 26. februar var en gruppe borgere fra boligforeningerne på besøg hos Sønderborg Kraftvarmeanlæg – besøget var en del af SmartEnCity projektet.

Af Henrik Bielefeldt

En række beboere fra boligforeningerne var på besøg på Sønderborg Kraftvarmeværk for at blive klogere på, hvordan deres affald ender som varme og EL.

Besøget startede med en gennemgang af værkets opbygning, og hvordan værket sikrer sig, at røg og restaffald forurener så lidt som muligt.

På sådan en søndag skal der ikke mange medarbejdere til at sikre varmen i Sønderborg – hele værket kan styres af en mand i kontrolrummet.

Alle fik en rundvisning på værket, hvor det buldrer og brager, når man går rundt. Og man skal passe på hovedet, når man bevæger sig rundt mellem alle rørene. At komme helt tæt på og se ind i brændkammeret, er meget fascinerende. Samtidig er det imponerende at se hele det rørsystem, der er i gang, så vi alle kan holde varmen og få strøm i stikkontakterne.

I bunden af kraftvarmeværket er der en flymotor identisk med dem, der bl.a. sidder på en Boeing 747. Den bliver ikke brugt i dagligdagen, fordi det er billigere at producere grøn strøm. Men den kan startes i tilfælde af strømmangel på nettet, og når den er i gang for fuld gas, forbruger den 10.000m3 gas i timen.

Hele besøget tog 2 timer, og alle gik derfra med en spændende oplevelse og en bedre forståelse af, hvad der gemmer sig under metalskjoldet på den bygning, som vi så tit kigger på.

28. februar 2017

Sønderborg Kraftvarmeværk

Du kan lære mere om Sønderborg Kraftvarmeværk her:

Sønderborg kraftvarmeværk

Billeder fra besøget

SmartEnCity

Cookiepolitik