Borgen sparer 30 familiers elforbrug om året

Borgen Shopping i Sønderborg har skiftet deres belysning ud med LED pærer. Det har betydet, at elforbruget er faldet med ca. 76 %, hvilket svarer til ca. 30 familiers årlige elforbrug.

Af Kristian Krogh

 

I første omgang udskiftes de 674 eksisterende pærer på Borgens butiksgange fra 49 til 10 watt pærer. Og det kræver selvfølgelig en investering her og nu, men når investeringen har tjent sig selv ind på mindre end tre år, giver det god mening. Borgen Shopping har i hvert fald ikke tænkt sig at vige fra den grønne sti. ”Vi vil helt sikkert kigge på flere måder at energioptimere på. Vi har fx en parkeringskælder med 600 p-pladser, hvor det formentlig også vil give god mening at kigge på lyskilden”, siger Brian Todsen, ejendomsinspektør Borgen Shopping, og fortsætter: ”Det er stadig et forholdsvis nyt hus, så folk udefra kan måske undre sig over, hvorfor vi ikke har tænkt på energioptimering fra begyndelsen. Det gjorde vi faktisk, men udviklingen af belysning med LED-teknologi er bare gået så stærkt, siden vi åbnede Borgen, at det allerede nu kan betale sig at foretage denne optimering. Udskiftningen af belysningen vil kunderne ikke kunne mærke, selv om vi er gået lidt ned i lysstyrke. For butikkerne bliver det måske endda en fordel, da deres butiksbelysning vil træde endnu mere frem”. 

Hele investeringen værd

For enden af rulletrappen er det lige akkurat så lækkert og lyst, som man kan forvente af et forholdsvis nyt shopping-center som Borgen i hjertet af Sønderborg. Og selvfølgelig skal der være masser af lys, for lys virker bare indbydende. Men følger man lyskilderne på Borgens gange tilbage til elmåleren, er der en skyggeside til fornøjelsen. Det koster nemlig kassen at belyse det 10.000 kvadratmeter store indkøbscenter fra morgen til aften. Men snart er det slut med at rive sig i håret over forbrugets himmelflugt. Borgen Shopping har hyret El-installatør, Midtgaard ApS til at energirenovere strømslugerne og får en beregnet besparelse på ca. 117.000 kWh, som svarer til en reduktion på 76 %. Og investeringen er allerede godt på vej til at tjene sig ind. ”Vi går fra 49 til 10 watt pærer, så det bliver sjovt at følge forbruget”, smiler ejendomsassistent Thomas Lorenzen, da han skeler til sit papir med dagens overvågning af strømforbruget – og ja, kurven er allerede ved at knække den rette vej cirka halvvejs henne i energispareprojektet.

Fornuften viser den grønne vej

Det har med sikkerhed inspireret mange virksomheder og private boligejere til at kigge deres egne strømslugere efter i sømmene. Men for ejendomsinspektør i Borgen Shopping, Brian Todsen er investeringen i energioptimering en hel naturlig del af det at drive et stort butikscenter. ”Det giver bare god mening. Vi sparer penge, det er bedre for miljøet, og så betyder det samtidig mindre vedligehold. Hvem kan ikke se fornuften i det? Hjemmefra er vi jo opdraget til at slukke lyset efter os og i det hele taget spare på strømmen. Så ja, det er egentlig bare sund fornuft”, fortæller Brian Todsen.

 

28. februar 2017

Kontakt for yderligere kommentarer

Brian Todsen, ejendomsinspektør Borgen Shopping, telefon 23221762

Martin Midtgaard, el-installatør Midtgaard ApS, telefon 31203004

Cookiepolitik