Med besøget i Sønderborg som inspirator lykkedes det deltagerne at konkretisere både globale udfordringer og mulige bæredygtige løsninger på FN´s verdensmål. Fredag aften fremlagde de unge deres udvalgte problemløsninger, som viste både talent, interesse og evne for at udvikle globale løsninger i samarbejde.
Masser af bæredygtige by-løsninger
Tomme bygninger skal enten bringes i anvendelse eller nedbrydes med respekt for, at materialerne skal genanvendes i nye byggerier. Affald er ressourcer, som moderne teknologi kan spotte og genanvende overalt i verden. Borgerne skal inddrages i beslutningerne om de autonome biler. Byernes unge skal aktiveres gennem læring, udfordringer og camps. Byernes bydele skal udfordres på handling/innovation og benchmarke med hinanden.
Meget overraskende, hvordan unge i et faciliteret forløb på kort tid kan skabe løsninger. Men det slutter ikke her. For de bedste ideer bliver frem til jul faciliteret af UNLEASH-sponsorer og både Gitte fra Danmark, Stephen fra Kenya og Shirley fra Israel er tændt på efterfølgende at sætte nye bæredygtige fingeraftryk på Aarhus, Nairobi og Tel Aviv.
40 års hændelse satte rammen for ZEROtour
I Sønderborg bød borgmester Erik Lauritzen de mange unge velkommen og Flemming Lynge-Nielsen, Danfoss og Hans Lehmann, EUC Syd orienterede gæsterne om Sønderborg-områdets mangfoldige indsatser for bæredygtig omstilling indenfor rammen af FN´s 17. verdensmål. Efterfølgende drog deltagerne på en ZERO-aftentur med besøg på bl.a. Sønderborg rensningsanlæg, genbrugsstationen i Vollerup, Vindmøllerne på Mintebjerg og Solparken. Undervejs orienterede Lars Riemann (Sonfor), Per Bonefeld (Mintebjerg møllerne) og Peter Rathje om Sønderborgs bæredygtige løsninger og potentialer for ny innovation.
Vandet stod ned i stænger
Da deltagerne forlod Alsion i bus, stod vandet bogstaveligt ned i stænger og der måtte søges ly i et lille mødelokale på Rensningsanlægget, hvor masser af spørgsmål om vandrensning ”haglede ned” over Lars Riemann. Alle fik svar - og især vand og affald inspirerede efterfølgende deltagerne til bæredygtige problemløsninger.
Vejr-oplevelsen blev efterfølgende karakteriseret som en 40-årshændelse, men da klimaet er under forandring gentog hændelsen sig fredag aften.
ProjectZero glæder sig over, at Sønderborg kan inspirere unge til bæredygtige løsninger og håber, at de unge vil tage ZERO-tænkningen med hjem til deres lande og byer.
For yderligere information
Karim Pedersen, koordinator, Højskolen Østersøen – email: kp@hojoster.dk
Peter Rathje, direktør, ProjectZero – email: pr@projectzero.dk