Lobbyister på ZEROtour

EU lobbyister besøgte forleden Sønderborg for at lære hvordan områdets borgere, virksomheder og skoler omsætter EU´s energieffektiviseringsdirektiver til handling.

Af Peter Rathje

En række EU lobbyister fra Danfoss, RENOVATE Europe og EuroACE besøgte den 26. august 2016 Sønderborgs ProjectZero. Besøget startede på Danfoss med en intro, fortsatte med en ZEROtour og sluttede på Alsion med en diskussion af fælles udfordringer.

SAB Lavenergibyggeri i Vollerup – Lars Bo Steensbeck viser rundt og fortæller hvordan energieffektivt byggeri ikke behøver at være dyrere end traditionelt boligbyggeri.​

SuperBrugsen i Høruphav leverer spildvarme ud af huset

I Høruphav lærte gæsterne om hvordan SuperBrugsen genvinder spildvarmen fra kølemontrer og sender denne videre i fjernvarmesystemet. SuperBrugsen kan også bryste sig af solceller på taget, som er med til at reducere bygningens elforbrug og carbon-footprint.

SuperBrugsen, Høruphav – Lars Finn Larsen, Danfoss viser gæsterne rundt i SuperBrugsen, som er en Europæisk rollemodel for energirigtige supermarkeder.

I Vollerup besøgte lobbyisterne Solparken, som baseret på solvarme forsyner Høruphav, Hørup og Vollerup med grøn fjernvarme. Turen fortsatte til SAB´s lavenergihuse, hvor Lars Bo Steensbeck, SALUS, viste rundt og fortalte om de nye energieffektive bygninger, som er opført i nordiske materialer – og nogle med solceller og grønt tag.

På SPH Sønderborg Produktionshøjskole viste Ian Hobson, rådgivende ingeniør, rundt og fortalte om hvordan bygningen høster solens energier og genanvender varme – uden selv at blive varm indvendig.

EU spiller vigtig rolle for Sønderborgs udvikling

Besøget sluttede på Alsion, ProjectZero´s Peter Rathje orienterede om Sønderborgs mange EU-projekter og relationer, som startede i 2010 med den europæiske energipris og som i dag både omfatter EU-udviklingsprojekter og den aktive deltagelse i EU-Kina Urbaniseringssamarbejdet – Sønderborg/Haiyan.

Lobbyisterne udtrykte stor tilfredshed med Sønderborgs evne til at omsætte energieffektivisering til handling og skabe spændende demonstratorier i Sønderborg. Med besøget har Sønderborg således også fået nye ZEROambassadører i Europas hovedstad Bruxelles.

6. september 2016

Hvad er en lobbyist ?

En Lobbyist er ifølge Wikipedia en betegnelse for en person, som søger at påvirke beslutningstagere på vegne af en virksomhed eller en interesseorganisation. Læs mere her.

EuroACE

EuroACE er en interesse-organisation for europæiske virksomheder som leverer energieffektive løsninger til bygninger. Virksomhederne beskæftiger samlet mere end 225.000 medarbejdere og har en stor interesse i at hjælpe Europa med at spare på Energien. I Danmark er bl.a. Danfoss medlem af EuroACE. Læs mere om organisationen her.

RENOVATE EUROPE

RENOVATE EUROPE er en fælles europæisk kampagne som sætter fokus på at reducere bygningernes energiforbrug med 80%, således at de matcher EU´s nye NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) krav, som er under implementering i de europæiske lande.

I Sønderborg er ProjectZero partner i EU Horizon2020 REFURB 2.0 projektet, hvor 6 europæiske partnere på tværs af Europa arbejder på at omsætte NZEB-ambitionen til konkrete handlinger. Dette omfatter bl.a. kortlægning af al europæisk viden, fælles udvikling af ”an offer you can´t refuse” og et værktøj som kan sikre en aktiv boligejerdeltagelse.

Læs mere om REFURB 2.0 på projektets hjemmeside.

Cookiepolitik