ProjectZero i Ukraine

ProjectZero præsenterede sammen med Udenrigsministeriet og Danfoss The Danish Way på ECO-forum konference i Ukraine.

Lviv´s borgmester Andriy Sadovy i samtale med den danske ambassadør i Ukraine Christian Dons Christensen.

Sønderborgs grønne omstilling tiltrækker stigende interesse fra byer i hele verden. Normalt besøger byerne Sønderborg, men i sidste uge leverede Sønderborg sine erfaringer ”ud af byen”. Dette skete, da ProjectZero´s Peter Rathje på ECO-forum konferencen i Lviv, Ukraine fredag eftermiddag fortalte byudviklere og forretningsfolk fra hele Ukraine om, hvordan Sønderborg skaber omstilling, sparer energi og reducerer CO2 i samarbejde. På konferencen optrådte også Danfoss, Grundfos, Kamstrup med tekniske løsninger, som kan spare og måle energien i boliger, boligforeninger, vandforsyning m.v.

Ambassadøren som dør-åbner

Det var den danske ambassadør i Ukraine, Christian Dons Christensen, som havde inviteret ProjectZero til at holde ”The Danish Way” åbningstalen og ligeledes mødes med Lviv´s borgmester Andriy Sadovy. I møderne deltog også Lars Vestbjerg, som er president for Danish Business Association i Ukraine. På borgmestermødet gav Lviv´s borgmester Andriy Sadovy tilsagn om at tilslutte Lviv til det SmartCity by-netværk, som ProjectZero er i gang med at etablere, som en del af det store EU SmartEnCity projekt. Borgmesteren gav også udtryk for stor interesse for at lære mere om Sønderborgs miljø, energi og klimaløsninger. Konferencen tiltrak deltagere fra hele Ukraine. For selv om den østlige del af det store land er præget af uro og grænsestridigheder med naboen i øst, så er især det vestlige Ukraine inde i en spændende udvikling, med fokus på vækst, miljø, energi og infrastruktur.

Bright Green Business potentialer

Stabil vandforsyning, spildevandsrensning og affaldshåndtering repræsenterer første miljøbølge, som pt. sætter en ny agenda i byerne. Næste bølge har fokus på energieffektivisering og grøn transport. Herefter følger omstillingen til grøn energiforsyning. Ukraine´s omstilling åbner enorme markedspotentialer for rådgivning og tekniske løsninger.

"Jeg er overrasket over i det 21. århundredes Europa, at møde store byer, som hverken renser deres spildevand eller sorterer/genanvender deres affald, men håber at det er et spørgsmål om tid, inden det med økonomisk hjælp udefra kommer på plads", siger Peter Rathje i forbindelse med besøget.

Behov for reformer

Som land har Ukraine masser af naturlige ressourcer, men fordelingen af disse har siden Sovjetunionens fald udviklet sig meget skævt. Landets økonomiske udvikling kontrolleres nemlig af få oligarker, som ejer og kontrollerer landets ressourcer og dele af den vitale infrastruktur. Der er behov for at ændre dette, før landets knap 43 mio indbyggere for alvor kan opleve vækst og velstand.

11. oktober 2016

ProjectZero i de afsluttende paneldebatter

Peter Rathje i de afsluttende paneldebatter sammen med repræsentanter for danske virksomheder i Ukraine.​ Se programmet her.

Gammel kulturby

Lviv er en gammel kulturby i rivende udvikling. Byen har knap 750.000 indbyggere og er beliggende ca. 70 km øst for den polsk/ukrainske grænse. Byen er bl.a. kendt for sine 14 universiteter og stærke software-kompetencer, som også tiltrækker interesse fra Sønderborg virksomheder. Lviv har de seneste år oplevet en næsten eksplosiv vækst i turismen.

1.500 kr i månedsløn

Den typiske løn for en ukrainsk fabriksarbejder ligger pt. på ca. 200 euro om måneden, hvilket er lavere end lønnen i Kina. Lønnen til software-folkene ligger noget højere. Modsat, så er prisniveauet i Ukraine også særdeles moderat. En kop kaffe koster typisk 5 kr, en øl 8 kr og en middag under 40 kr.

Danfoss deltog på konferencen

Danfoss deltog på konferencen med 2 ukrainske Danfoss-medarbejdere, salgsdirektør Andriy Berestyan (tv) og produktspecialist Kozak Lyubomyr (th).

Cookiepolitik