Hvor kommer vores energi fra, og hvad kan vi selv gøre for at spare på den? Det spørgsmål havde 7 beboere fra SAB og SØBO valgt at bruge en aften på at diskutere.
Det gjorde de via et spil, hvor de kom rundt om forskellige emner indenfor energi og miljø. Det blev til en livlig debat om, hvad der er af muligheder, og hvad der motiverer til at spare på energien.
Alt fra varmepumper til forbrug af tørretumbler blev diskuteret, og der var stor enighed om, at beboerne i boligforeningerne kan gøre rigtig meget selv for at reducere deres forbrug.
Birthe Holm fra afd. 12 i SØBO udtalte ”jeg tror flere afdelinger i fremtiden selv vil producere deres varme og strøm via solpaneler og lignende” , hvilket de resterende var enige i. Lige nu er flere afdelinger i boligforeningerne ved at energirenovere, hvor der bl.a. bliver installeret solceller på tagene.
Hvor kan vi spare?
Der var stor enighed om, at det er muligt at spare på både strøm og varme, uden at det går ud over komforten. Selv om der ikke var noget på spil, så var der enighed om, at en stor motivation for at spare på energien var, at man som beboer kunne se en besparelse på sin egen energiregning.
Men det er også vigtigt at huske, hvor man har skiftet pærer, som Arne Vermehren fortæller ”jeg troede, jeg havde skiftet alle mine pærer ud til LED-pærer, så da jeg sidst skulle skifte en pære, brændte jeg fingrene, for det var min sidste glødepære – og den var varm”.
Når snakken kom ind på, hvad der kunne gøres i fremtiden, var alle meget enige om, at der er plads til flere vindmøller i kommunen sammen med solcelleparker. ”De er ligesom blevet en del af landskabet”, sagde Marius Danielsen fra afd. 21 SAB.
”Men vi skal være mere vågne ved nybyggeri og tænke grønt fra starten” , mente Marius Danielsen.
Det er meget nemmere, end at skulle til at renovere senere. De andre var enige og syntes at boligforeningerne skal tænke energiforbrug med ind i nye bebyggelser.
”Det var spændende at diskutere spareråd og energi” udtalte Birthe Holm og forsætter ”vi blev slet ikke færdige, vi kunne blive ved meget længere”. Så lysten til at engagere sig og ændre på forbruget er høj.