Alder ingen hindring for energirenovering

Edel og Arne Jensen i Skovby investerede i både varmepumpe, klimaskærm og solceller på deres bolig. Med energirenoveringen sparer familien nu 17.000 kr. årligt og har samtidig fået et bedre indeklima.

Af ProjectZero

For seks år siden overtog Edel og Arne Jensen en ældre landejendom på Sydals. Ejendommen trængte til en overordentlig kærlig hånd. Så der var nok at tage fat på for Arne, der er pensioneret smed.

"Selv om vi er på den anden side af 70, kunne vi med en energirenovering se muligheder for både et bedre indeklima og spare en masse penge" siger Arne Jensen.

En ZERObolig-energivejledning skabte for Edel og Arne Jensen et godt overblik over de nødvendige tiltag for at gøre boligen energirigtig. De var enige om, at indeklimaet skulle være bedre. De gik derfor i gang med at isolere vægge, gulve og loft. Oliefyret blev udskiftet til en varmepumpe, og ét lags vinduerne blev skiftet til energi-vinduer.

"Det kostede selvfølgelig en del at isolere samt skrotte oliefyret, men vi sparede samtidig 11.000 kr. på energiregningen", smiler Arne Jensen og fortsætter, "med solceller på taget sparer vi yderligere ca. 6.000 kr. årligt. Hellere penge på taget end i banken!"

Bedre indeklima

Særligt Edel Jensen har stor glæde af de forbedringer, der er sket i deres hjem. Hun er glad for, at det ikke længere trækker ind gennem sprækker. Der er heller ikke længere fodkoldt. Og samtidig føles luften anderledes.

"Jeg synes, at luften føles mere ren med det indeklima, vi har fået", siger hun.

ZERObolig energivejleder Charlie Lemtorp har vejledt parret.

"Det er imponerende, at en mand i Arnes alder har det fornødne overskud og viden til på egen hånd at udføre og styre en så omfattende energirenovering. I min optik er huset løftet arkitektonisk, og med de nye større vinduer kommer der mere lys ind i hjemmet. Energimæssigt lever hjemmet nu fuldt op til moderne krav", siger han.

Solceller betaler sig

Først kom isolering, nye vinduer og varmepumpen. Efterfølgende tog Arne Jensen kontakt til energivejleder Charlie Lemtorp for at forhøre sig om økonomien i solceller. Det kunne jo være, at det betalte sig at investere i egen energiproduktion.

Charlie Lemtorp kunne klart anbefale ægteparret at investere i solceller, blandt andet fordi de ikke behøvede at låne til investeringen. Samtidig ville solcellerne dække det lidt større elforbrug, som den nye varmepumpe havde medført.

Som sagt så gjort. Efter energivejledningen bestilte Arne Jensen solcellerne og hjalp selv til med opsætningen. Solcellerne er placeret øst/vest fremfor det traditionelle stik syd. At solenergien fordeles på hele dagen, kan vise sig at blive en god forretning.

28. november 2016

Energirenovering

Edel og Arne Jensen har

  • skrottet oliefyret til fordel for varmepumpe
  • isoleret væggene indvendigt og isoleret gulve og lofter
  • skiftet vinduer med enkeltlagsglas til energivinduer
  • opsat 41 m2 solcelleanlæg

Solceller

Med solcelleanlægget anvendes de 52% her og nu, resten produceres til nettet. Med timeafregning kan en øst/vest placering vise sig meget fornuftig.

Typisk har solceller i dag en tilbagebetalingstid på 8-12 år.

Solceller medvirker til et bedre energimærke og ofte en lavere elregning, fordi familien er mere opmærksom på forbruget.

ATsolar har leveret solcellerne, og Sydjysk Eltekniq har leveret tilslutningen til elnettet.

Cookiepolitik