Klimaet slår klik

Februar 2016 blev den varmeste måned, der er målt på kloden. Den globale varmerekord er nu slået fem måneder i træk.

Ifølge NASA var februar 2016 globalt 0,9 grader C varmere end gennemsnittet for perioden 1981-2010. Det er hele 0,5 grader C varmere end den næst-varmeste februar i 1998.

Temperaturfordelingen på kloden i februar 2016. Det er usædvanligt varmt på verdensplan.

Nye globale varmerekorder

Temperaturudviklingen sker ikke jævnt på planeten. I det østlige Stillehav er temperaturen således 2 grader C højere end normalt, i Alaska mere end 6 grader C og i Nordvestsibirien mere end 10 grader C over gennemsnittet.

Og de kommende års vejrmelding lyder ifølge DMI på mere ekstremt vejr med hedebølger, tørke og voldsomme regnskyl.

Atmosfærens CO2-indhold sætter også rekord

Samtidig sætter også atmosfærens CO2-indhold nye rekorder og passerede med accelererende fart i 2015 den magiske grænse på 400 ppm.

"Det er primært menneskets afbrænding af kul, olie og gas, som de seneste 2-300 år har øget indholdet af CO2 i atmosfæren fra ca. 280 ppm til nu mere 400 ppm. Det er en stigning på 120 ppm eller ca. 44%," siger DMI’s forskningschef Katrine Krogh Andersen.

I februar 2016 var det gennemsnitlige globale atmosfæriske CO2-indhold på 402,59 ppm. Grafik NOAA

 

”I år har CO2-stigningen fået et boost,” siger forskningschefen. ”Det skyldes delvis den El Niño, vi så toppe omkring juletid. Når vejret ændrer sig, så reagerer plantelivet derefter. Det har også en betydning for mængden af CO2 i atmosfæren. ”

Scripps Institution of Oceanography vurderer, at fortsætter det nuværende høje udledningsniveau af CO2 i atmosfæren, så rammer vi et CO2-indhold på 450 ppm i 2040. 

Byerne kan gøre en forskel

De accelererende klimaforandringer er med til at bekræfte nødvendigheden af et fælles ansvar for at reducere den menneskeskabte CO2-udledning. Mens vi venter på at verdenssamfundet finder fodslag og løfter arven fra COP21 i Paris, spiller byerne og lokalsamfund fortsat en afgørende rolle i klimaindsatsen.

Det er i byerne, at vi kan mobilisere og koordinere klimakræfterne og det er ligeledes de kystnære byer, som først rammes af stigende havvandstand. Og Sønderborg er i denne sammenhæng ingen undtagelse …

Denne artikel og dens billeder er baseret på DMI´s seneste nyhedsbreve fra marts 2016. Læs mere om de accelererende klimaforankringer på DMI´s hjemmeside:  http://www.dmi.dk  

29. marts 2016

Bliv opdateret på udviklingen i det globale klima

Tegn gratis abonnement på DMI´s nyhedsbreve og bliv opdateret med verdens vejr- og klimanyheder. Klik her

415 ppm og 40 meter højere vandstand

CO2 er en drivhusgas. Det vil sige, at den tilbageholder varme i Jordens atmosfære, som ellers ville være strålet ud til verdensrummet.

"Effekten af det stigende indhold af CO2 i atmosfæren er en menneskeskabt drivhuseffekt, der får temperaturen til at stige på Jorden generelt. På trods af indflydelsen af naturlige klimavariationer var 2011-2015 således også de varmeste fem år siden starten af de systematiske temperaturmålinger for ca 160 år siden," siger DMI´s forskningschef Katrine Krogh Andersen.

Chef for Forskning og Udvikling Katrine Krogh Andersen. Foto Palle Bo Nielsen, DMI.

CO2-niveauet i den geologiske periode Pliocæn, for mellem 2,5 og 5,3 millioner år siden, var helt oppe på 415 ppm. Med det fulgte også en gennemsnitlig temperatur, som lå 3-4°C højere end vores nuværende og mere end 10°C højere ved polerne. Havniveauet stod deraf også op til 40 meter højere end i dag. Der var dog også andre faktorer, som gjorde sig gældende.

For mere information

Peter Rathje, peter.rathje@projectzero.dk

 

Cookiepolitik