Er dit energiforbrug kedeligt?

Energiforbrug er umanérlig kedeligt, og gennemsnitligt tjekker folk deres energiforbrug sammenlagt syv minutter om året. Det svarer til at kigge ud af forruden 1 gang i timen, når man kører bil.
Mange af os ser ikke årsopgørelsen på forbrug af el, vand og varme, der dumper ind i indbakken i netbanken og automatisk betales via betalingsservice. Men der kan være god mening i at kaste et blik på årets energiforbrug – måske er der brugt langt mere strøm eller varme end man lige går og regner med! Og jo flere vi er til at spare på strømmen og varmen, jo større effekt har det på elforbrug, budgetter og ikke mindst klimaet.

Nye hvidevarer gjorde udslaget

Gunner Kock, Fynshav blev pludselig interesseret i sit elforbrug, da han opdagede at nyindkøbte A+++ hårde hvidevarer betød et drastisk fald i elforbruget. Ved at følge familiens elforbrug er det nu lykkedes dem at skære en fjerdedel af forbruget ved at lave små justeringer og følge elforbruget.
Gunnar Kock bruger mere end syv minutter årligt på at tjekke sit forbrug. På SE’s hjemmeside under MINSIDE holder han et skarpt øje med hvornår og hvordan strømmen bruges i husstande, for det kan godt betale sig:
- Nu kan jeg se hvornår vi har haft gæster, eller på hvilke dage vi vasker tøj. Vi er meget opmærksomme på vores forbrug, og vi husker altid at slukke for de apparater vi ikke bruger på kontakten. Det har blandt andet medført et meget lavt standby-forbrug

Gunnar Kock følger flittigt sit forbrug

750 kr. for ingenting

Der arbejdes på højtryk fra flere sider, hvordan vi smartest kan ændre adfærd og interessere os mere for vores energiforbrug. Og ProjectZero er også med på banen, når det gælder om at nedsætte energiforbruget og derved reducere CO2-udledningen.
Hvis du bruger lidt mere end syv minutter årligt på energiregningen, og du vil måske allerede se forskellen ved næste regning. Bare ved at blive opmærksom på at rigtig mange ting faktisk bruger strøm, også når de ikke er i brug, er der penge at spare.
Energivejleder Charlie Lemtorp besøger rigtig mange familier der har et stort el og varmeforbrug. Ved gennemgang af deres bolig, påpeger han hvilke tiltag der med fordel kan gøres for at sænke forbruget.
- Jeg besøgte en familie, hvor vi målte strømforbruget på deres elevationsseng, elevationsfunktionen blev aldrig brugt, men stikket sad altid i stikkontakten. Familien havde derved en udgift på 750 kr. årligt på standbystrøm til sengen, fortæller Charlie Lemtorp.
Der kan være mange skjulte strømslugere i boligen som vi slet ikke er klar over. Derfor kan det give god mening at tjekke sit forbrug, månedligt, kvartalsvis eller årligt. Måske bliver det slet ikke så kedeligt endda!
 
 
 

8. marts 2016

God energiadfærd

Her kan du læse mere og få ideer til hvordan du nemt kan nedsætte forbruget ved enkle ændringer i din hverdag

TRYK HER

Cookiepolitik