Klimaambitiøse byer skaber nyt netværk

Du behøver ikke være en hovedstad for at gøre en forskel på klimaindsatsen. Det var hovedbudskabet da ProjectZero sammen med Tartu og Vitoria-Gasteriz i uge 22/2016 etablerede SmartEnCity by-netværket på konference i Tartu/Estland.

Af Peter Rathje

De samme udfordringer på tværs af Europa

Europas klimaambitiøse mindre og mellemstore byer har i stort omfang samme udfordringer, når de vil gøre byernes CO2-neutrale. Der skal arbejdes med borger-involvering, integrerede løsninger for energieffektive bygninger, grøn transport og energi, planerne skal føres ud i livet og der skal skabes grønne jobs og vækst i byerne.

Men omstillingen forudsætter også milliard store investeringer, som risikerer at blive spildt såfremt de foretages fejlagtigt.

Baltikum-byer bekræfter netværket

Derfor blev det nye netværk også hilst velkommen af repræsentanter fra bl.a. baltiske byer, som er godt i gang med deres klimaindsatser og –omstilling. Turku i Finland skal med 180.000 indbyggere være CO2-neutral i 2040 og klimaplanen fokuserer bl.a. på nye bydele samt grøn fjernvarme. Byen står overfor milliard-investeringer. Det samme kunne Kaunas i Litauen med 300.000 indbyggere berette; alene i Litauen er der bevilget 7 milliarder euro til ”low carbon” investeringer i bygninger, transport og energisystemet.

SmartEnCity-partnerskabet står bag

Bag netværket står Sønderborgs ProjectZero, estiske Tartu og spanske Vitoria-Gasteiz, som også er partnere i EU Horizon2020 SmartEnCity-projektet. Ambitionen er, at netværket får 100-200 aktive byer som medlemmer og at mindst 15 byer ambitiøst afprøver den værktøjskasse, som EU SmartEnCity-projektet udvikler over de kommende 5 år. Hermed skabes samtidig den europæiske replicerings-platform som udgør en vigtig del af EU projektet.

Byen Tartu har 100.000 indbyggere og har særligt fokus på at skabe vækst baseret på smarte IT-løsninger og unge iværksættere​.

Danske byer er meget velkomne

Netop smartcity-begrebet fylder meget i den danske byudviklingsdebat, hvor bl.a. KTC i efteråret sætter fokus på Smart Society på Årsmødet 2016 i Sønderborg.

ProjectZeros Peter Rathje opfordrer derfor interesserede danske byer til at melde sig ind i netværket og bidrage med egne erfaringer og samarbejde – med henblik på at skabe bedre byer for borgerne, spare CO2-udledninger, skabe den rette involvering og undgå massive fejlinvesteringer.

Byernes foretrukne rådgivere og samarbejdspartnere er ligeledes meget velkomne som medlemmer af det nye netværk. Interesserede byer og rådgivere kan læse mere på www.SmartEnCityNetwork.eu, hvor man også kan tilmelde sig netværket og dermed deltage i workshops, webinars og besøg i netværkets byer.

15. juni 2016

SmartEnCity sætter turbo på ProjectZero

EUs Horizon 2020-projektpulje har samlet bevilget 208 millioner kroner til SmartEnCity-projektet. Det er Sønderborg Forsyning, der har været primus motor i ansøgningen, der omfatter en række aktører Sønderborg-området samt partnere i Spanien og Estland.

50 af de 208 millioner tilflyder Sønderborg Forsyning, boligforeningerne SAB, Søbo, B42, ProjectZero, IT-virksomheden Vikingegården, PlanEnergi og Aalborg Universitet.

Projektet sætter turbo på elektrificeringen af Sønderborg, idet projektet ud over energieffektivisering af de 3 boligforeninger også har fokus på de kystnære vindmøller på Lillegrund, varmepumper i fjernvarmen og elbiler med intelligente ladestandere.

Grønne demonstrationsbyer

SmartEnCity demonstrationsprojektet omfatter ud over Sønderborg også Vitoria-Gasteiz og Tartu.

I Vitoria-Gasteiz fokuserer demonstrations-projektet på energirenovering af et ældre boligområde, som også skal energiforsynes med grøn fjernvarme samtidig med at bilismen i den indre by skal reduceres og bl.a. omlægges til elbiler. Per Alex Sørensen (tv), Planenergi diskuterer vækst med projektleder Valerie Bahr fra den tyske partner Steinbeiz.

 

Demonstrationsprojektet i Tartu fokuserer på energirenovering af ældre sovjetiske betonboligblokke med grøn fjernvarme og elbiler.

Cookiepolitik