Usynlige kræfter fik ting til at spinde og snurre

Sønderborg Bibliotek dannede onsdag rammerne om et arrangement for børn, hvor usynlige kræfter var på spil. House of Science stod bag arrangementet, hvor interesserede børn og deres forældre kunne gruble over, hvad der får tingene til at snurre, spinde og vende på hovedet.

Af Louise Johnsen

Lykkehjul med gevinster

10årige Viggo fra Rinkenæs kunne godt lide lykkehjulet, hvor der var slik at vinde hvis man svarede rigtigt på spørgsmål om energi. Lykkehjulet fik en ordentlig tur og landede på nummer syv. Spørgsmålet lød fra baseansvarlige Nikolaj Johnsen: Hvad tænker du, når jeg nævner ordet KLIMA?  ”Klimaforandringer”, kom det prompte fra Viggo. Viggo havde helt styr på spørgsmålene om energi, og da der var en belønning for hvert rigtige svar, snurrede lykkehjulet ivrigt rundt.


Viggo Fra Rinkenæs får en af sine mange gevinster af Nikolaj Johnsen

Plads til undren og nysgerrighed

For Birgitte Bjørn Petersen, leder af House of Science, er forståelse for naturfag og science af stor vigtighed.
”Med dette arrangement vil jeg gerne give plads til børns undren og nysgerrighed på de ting, som vi som voksne tager for givet”, fortæller Birgitte Bjørn Petersen.

Snurretoppen snurrer rundt, når man drejer på den…. Men hvorfor gør den det?
En anden snurretop vender på hovedet, når den drejes rundt, hvorfor gør den det?

Det er fantastisk at se børns interesse for hvordan snurretoppene reagerer forskelligt, sådanne små legetøjsting fungerer ved at den kemiske energi overføres til bevægelsesenergi”, fortæller Birgitte Bjørn. ” I børn og unges liv skal der være plads til at undres, fordybe sig og selv finde ud af hvorfor ting reagerer, som de gør. De ni baser vi har lavet her på biblioteket drejer sig om usynlige kræfter, der får tingene til at ske.”

Logikken spiller ind

RoseMarie på syv år fra Vollerup brugte formiddagen på biblioteket sammen med sin mor og far. I lang tid flyttede hun små runde skiver fra den ene pind til den anden, i håb om at få dem alle i rigtig rækkefølge over på en tredje pind. Det var meget, meget svært, men RoseMarie var fast besluttet på at dette kunne lade sig gøre og det kunne det.


RoseMarie grublede længe over en løsning på spillet

7. juli 2016

Energi på cykel

House of Science

House of Science er et bredt samarbejde mellem læringsmiljøer og erhvervsliv, der skal inspirere undervisere til at fokusere på naturvidenskabernes betydning for samfundet, give børn og unge en øget interesse i sciencefag og fra ABC til PhD skabe grundlaget for, at også kommende generationer finder det attraktivt at deltage aktivt i udviklingenaf en bæredygtig fremtid.

www.houseofscience.dk

Det snurrer

Cookiepolitik