Det svarer til, at Sønderborg har mindsket udledningen af CO2 med ca. 242.600 tons.
Forklaringerne på denne foreløbige Sønderborg-succes er mange. F.eks. er det lykkedes at mindske det samlede energiforbrug med imponerende 15 % siden 2007. Solceller buldrer fortsat fremad på områdets bygninger, så elproduktionen fra solceller i 2015 steg med 16 %. Og i Sønderborg-området falder strømforbruget fortsat, mens Danmarks strømforbrug igen er stigende.
Grøn fjernvarme vinder frem
Medvirkende til det tilfredsstillende resultat er også, at stadig flere konverterer til fjernvarme, at grøn fjernvarme vinder frem, og at naturgasforbruget til at opvarme boliger sidste år faldt med 11 %. I den anden retning trækker det, at områdets fremstillingsvirksomheder (bl.a. teglværker, industri, fødevarer) sidste år fik så meget mere gang i hjulene, at gasforbrug til erhvervslivet steg med 11 %. Alligevel faldt den samlede udledning af CO2 i Sønderborg med 5 %!
Borgmesteren roser og advarer
"Jeg vil både rose og advare, siger kommunens borgmester Erik Lauritzen. Roses skal alle, som er sig bevidste om at spare på energien og bakke op om den grønne energi. Det være sig boligejere, udlejere, boligforeninger, skoler, sportsforeninger, butikker og virksomheder, der følger trop i forhold til kommunens målsætning ved at energirenovere bygninger, installationer og processer i et højere tempo end i resten af Danmark.
Advares skal samtidig de, som måtte tro, at hele området kan blive CO2 neutralt i 2029, ved at andre gør noget. At komme helt i mål, forudsætter samarbejde og kloge initiativer, der fortsat inspirerer og får forbrugere af energi til at agere og handle (anderledes) de kommende år", mener borgmesteren.
Erik Lauritzen understreger, at indsatserne frem til nu, ud over CO2-reduktioner og hundredvis af nye håndværkerjobs, også har åbnet nye eksportdøre til byer på både nær og fjernmarkeder, som har ladet sig inspirere af Sønderborgs omstilling. De mange besøgende erhvervsgæster udgør et vigtigt grundlag for en styrket vækst i erhvervsturismen i Sønderborg.
Direktøren for Sønderborgs ProjectZero, Peter Rathje, har selvsagt fokus på at høste endnu flere CO2-reduktioner.
Sønderborg er udfordret
"Fremadrettet er Sønderborg-området udfordret, ikke mindst i forhold til at gøre os mindre afhængige af importeret strøm. Med 50 mio. kr. i EU-tilskud til SmartEnCity-projektet kan vi accelerere Sønderborg-områdets grønne omstilling. Kernen i dette er fortsat grøn strøm" bemærker Peter Rathje, men peger også på behovet for flere store varmepumper i fjernvarmen, solceller på tagene i områdets boligforeninger, elbiler og en stærkere involvering af borgere/beboere på tværs af boligformer med henblik på, at borgerne i endnu højere grad bliver aktive ambassadører for Sønderborgs omstilling.