Solcelleboom på LINAKs tage

LINAK tænker klima og god forretning sammen. En større udvidelse af fabriksbygningerne i Guderup har givet mulighed for at opsætte endnu flere solceller på de nye tagarealer.

I 2015 meddelte LINAK at de ville udvide virksomhedens solcelleanlæg med yderligere 1.140 m2. Solcellerne er nu tilsluttet nettet og bidrager til mere grøn strømforsyning på virksomhedens fabriksområde på Als, hvor man producerer lineære aktuatorsystemer til senge, skriveborde og meget mere.

I alt 960 kWp, fordelt på 6.300 m2  

LINAKs solcellehistorie begyndte allerede i 2011, hvor virksomheden opstillede 28 solar trackere ved siden af fabrikken. I 2014 udvidede LINAK solcelleeventyret for alvor, da 4.656 m2 tagareal på fabrikken blev belagt med solcellepaneler og tilsluttet nettet.

-Vi vil gerne gøre noget, som kommer klimaet og CO2-reduktionerne til gavn, men der skal selvfølgelig også være god forretning i vores solcelleanlæg, fortæller Morten Kragh, bygningsingeniør hos LINAK og ansvarlig for solcelleanlæggene. Det er oplagt at lægge solceller på fabrikstage, som vi har dem her, da solen rammer panelerne godt, selvom de ikke er direkte sydvendte.

Og derfor har LINAK i 2015 udvidet deres solcellepark med yderligere 881 m2 solceller, eller 141,7 kWp.

Morten Kragh forvejen de nye solceller på LINAKs tage

-Vi havde brug for mere plads i fabrikken, så vi har udvidet tre af de eksisterende haller. Da vi regnede på solcellerne kunne det godt betale sig og derfor udvidede vi også vores solcelleanlæg. Samtidig har vi også udbygget vores miljøstation, hvor der også kom nye solceller på taget. Det er de sidste solceller på ca. 259 m2, som skal nettilsluttes i februar 2016, siger Morten og tilføjer stolt, vi forventer at vi næsten producerer 900 MWh el, når de sidste anlæg er tilsluttet, dette svarer til 17,5 % af fabrikkens samlede elforbrug!

På LINAK lever ProjectZero tanken i bedste velgående

LINAKs indsats for klima og miljø stopper ikke ved solcellerne. Da ProjectZeros udsendte medarbejder spørger om opskriften på en grøn virksomhed, svarer Morten med et smil.
Der er ikke direkte en opskrift på en grøn virksomhed, men jeg tror det handler om at alle skal forstå at de kan gøre en forskel. Det starter med vores medarbejdere slukker lyset, når de forlader rummet og fortsætter med vores produkter, hvor vi prøver at effektivisere og minimere forbruget og så tænker vi det selvfølgelig ind i planlægningen af nye bygninger, hvor vi er rigtig glade for at investeringen både er godt for miljøet og kan betale sig for virksomheden.

25. januar 2016

Solar trackers

Solar trackers fungerer lige som blomster. Solar trackers får solcellepanelet til at vende sig op mod solen, så solcellepanelet altid udnytter solens stråler bedst. 

LINAKs solar trackers

Morten Kragh

Morten Kragh er uddannet bygningsingeniør og ansvarlig for LINAKs bygninger, energieffektivisering og vedvarende energi. Han kommer oprindelig fra en elektriker familie i Broager – så det med energi har han i blodet.

Yderligere oplysninger

Nicolas Bernhardi

Nicolas.Bernhardi@projectzero.dk

Cookiepolitik