Hvad koster din hobby i el?

Her i den mørke tid kan det være godt at have en hobby at fordybe sig i indendøre, men det kan også være en bekostelig affære.

Energiselskabet NRGI har regnet ud, hvor meget fire forskellige hobbyer koster i strøm.

Vinelsker

Elsker du et godt glas vin, og har du en vinkøler, kan du risikere et højt strømforbrug på mere end 300 kWh om året for hvert skab svarende til 500-700 kr. pr. vinkøleskab.

Er du samler i den seriøse ende, er der måske brug for flere køleskabe. Energirådgiverens råd er derfor: Find et koldt og mørkt sted i dit hus at opbevare vinen, og skal du have et vinkøleskab, bør du gå efter et med energimærke A+ eller højere.

Hjemmebarista

Er kaffen gået hen og blevet en hobby, er espressomaskinen næsten et uundværligt remedie, som dog også har et betragteligt strømforbrug på grund af maskinens udstyr som kværn, opvarmer m.m.

Har du f.eks. en maskine på 1.750 watt, som er tændt to timer hver dag, koster den dig ca. 2.500 kr. om året i strøm, og der findes modeller, der kan koste dig helt op til 4.000 kroner om året alene i elforbrug.

Energirådgiverens råd er derfor, at du bør vælge en maskine under 1.200 watt og gerne en med energimærke A++ eller højere. Derudover bør du huske at slukke maskinen helt, når den ikke er i brug, så den ikke sluger standby-strøm og koster yderligere.

Fiskeven

Er du vild med fisk og havets dyr og er indehaver af et større akvarie på f.eks. 500 liter, er udgifterne til strøm lige så væsentlige som udgifter til udstyret. Belysning, pump og opvarmning i et akvarium kræver et højt elforbrug, der nemt løber op i over 100 watt og dermed 1.500-2.000 kroner om året i strøm for et enkelt akvarium.

Energirådgiverens råd: Overvej, om du kan nøjes med et mindre akvarium.

Computer-elsker

Bruges timerne derhjemme oftest foran computeren, og har du bygget dit hjemmenetværk med server, kan det være en slem strømsluger.

En hjemmeserver vil typisk have et forbrug på kun 30-80 watt. Til gengæld står den tændt uafbrudt, og det ses på elregningen med en udgift på ca. 1.400 kroner om året.

Har du samtidig en stationær PC med et forbrug mellem 80-130 watt, og står den tændt i ti timer hver dag, betyder det en yderligere udgift på 950 kroner om året. Energirådgiverens råd: Overvej, om du har brug for en server, og om det er nødvendigt, at computeren står tændt, når den ikke er i brug.

Kilde: Jydske Vestkysten

1. februar 2016

Fiskeven?

Det kan være dyrt i el

Energirigtig adfærd

Vidste du, 

... at du med få midler, og ved at følge nogle enkelte råd, kan reducere din energiregning og CO2-udledning med op til 20 %? 

Vi kan bruge mange penge på at energirenovere vores boliger med nye vinduer, solceller og isolering på loftet, men vi skal også huske, at bruge vores sunde fornuft og udvise energirigtig adfærd.

Læs mere om energirigtig adfærd her

Cookiepolitik