Har dit hus sjæl?

Energiantropolog, Lise Tjørring har fulgt 10 familier, der skulle i gang med en energirenovering. For mange er det vigtigt at bevare sjælen i huset, når der renoveres, men hvad er husets sjæl egentlig?

Et hus er en levende ting

Vi har en tendens til at tænke at et menneske er et levende væsen, mens en ting er noget ikke-levende. I forskningsverdenen leger vi med tanken om at man ikke bare kan lave sådan et skel mellem menneske og ting. For eksempel kan et par briller opleves som noget så naturligt at tage på hver morgen at det føles som en del af ens krop og noget der er svært at leve uden. Eller tag for eksempel en pacemaker, som sættes ind i kroppen og hjælper folk med at holde sig i live.

Det kan være svært at sige hvad der bare er en ting og hvad der er del af os. Det er lidt på samme måde med huse. Vi kender nok alle sammen følelsen af at skulle sælge et hus eller flytte væk fra et sted. Det føles ofte svært og er forbundet med mange følelser. Det er netop fordi et hus ikke kun er en ting, men på en eller anden måde har en sjæl og er blevet en del af os.

Husets sociale sjæl

Et hus er rammen om en stor del af vores sociale liv. Det er her vi bruger rigtig meget tid sammen med børn og familie, og her vi får gæster på besøg. Sådanne sociale oplevelser bliver en del af huset, og mange får et nært forhold til deres hus på godt og ondt som for eksempel "det sted børnene voksede op" eller "kælderen, der altid var lidt mørk og uhyggelig".

Mange tænker også deres sociale liv ind i huset når de laver om og indretter stuen med plads til både en stor sofa og et legehjørne, "så vi alle sammen kan være sammen i et rum, når børnebørnene kommer på besøg." Dette er eksempler på hvordan vi væver vores huse sammen med vores sociale liv og giver huset social sjæl.

Husets historiske sjæl

De fleste huse indeholder en historie med mindre de er helt nybyggede, og mange boligejere forholder sig aktivt til husets historie, når de skal renovere. "Vi er nødt til at bevare den gamle facade, selvom det er dyrere og ikke så energi-smart" fortæller et ægtepar.

For andre er det vinduerne, der giver huset en speciel  værdi. "Vi har valgt at udskifte vinduerne til sprossede vinduer, for vi kunne se på de gamle tegninger at det var sådan huset oprindeligt var bygget," fortæller en anden boligejer. Huset bliver igen andet og mere end bare en ting. Dets historiske sjæl får ofte lov at få indflydelse på beslutninger om energirenoveringer.

18. februar 2016

Energiantropolog

ProjectZeros energiantropolog, Lise Tjørring, forsker i familiers energiforbrug og energirenovering i Sønderborg-området. Hun har bl.a. fulgt 10 familier, der skulle i gang med en energirenovering.

Historisk sjæl

Familien Kochs hus har historisk sjæl. Læs hvordan familien har energirenoveret huset her

For yderligere oplysninger

Energiantropolog, Lise Tjørring 

litj@ifro.ku.dk

Cookiepolitik