Klaus Albrecht sparer ca. 30.000 kroner om året

Med solceller og jordvarmeanlæg har Klaus Albrecht i Skelde ved Broager nedbragt sine energiudgifter til en brøkdel af sit tidligere forbrug. Gennem de sidste otte år har han energirenoveret det gamle stuehus fra 1750. Som han plejer at sige, stopper han ikke, før huset kan opvarmes med to stearinlys.

Af Peder Bjerge

Her ses Klaus Albrecht foran sit husHer ses Klaus Albrecht foran sit hus

Da Klaus Albrecht fyldte 70 år, sluttede han som kaptajn i AP Møller Mærsk. Og de mange år i rederiet fornægter sig ikke.

Min opdragelse I Mærsk siger, at vi har råd til alting, men vi har ikke råd til spild,”

Med dette in mente har Klaus Albrecht energirenoveret landejendommen, som han købte sammen med sin kone i 80erne. Og gennem årene har de mange forbedringer reduceret energiregningen for det stråtækte stuehus fra 1750 til godt 5.000 kroner om året. Med det hele.

Indtil nu har vi i 2016 brugt 2.200 kilowatttimer til el og varme. Der er ingen tvivl om, at der er sparet meget. Og det er rigtige penge,” smiler Klaus Albrecht lunt.

Ud over at have isoleret ejendommen og blandt andet udstyret den med større radiatorer, hvor varmen bliver reflekteret ind i huset, har han fået et jordvarmeanlæg, der både sørger for opvarmningen af huset og vandet. Et jordvarmeanlæg består af en pumpe, der henter varme fra jorden gennem slanger, der er gravet ned i jorden.

Klaus Albrecht fik lov til at grave 600 meter slanger til jordvarme ned på en tilstødende eng, som en af naboer ejede. Senere lykkedes det ham at købe jordstykket på 1,4 hektar, hvor han fik opført et solcelleanlæg.

Jeg har et anlæg med 42 solcellepaneler, som jeg har en masse ud af. Jeg laver jo også strøm, når vejret ikke er så godt, ” siger han.

Skulle man tro, at nu var det slut med de energirigtige tiltag, får man den modsatte besked af Klaus Albrecht:

Jeg er ikke tilfreds. Det må man jo ikke være. Jeg plejer at sige, at jeg ikke stopper, før jeg kan varme hele huset op med to stearinlys.

8. december 2016

Klaus Albrechts energiforbedringer

  • Jordvarmeanlæg
  • Jordmonteret solcelleanlæg
  • Ventilationsanlæg med genvinding af varme
  • Isolering og energirigtige ruder

Energivejleder Charlie Lemtorp mener:

Klaus Albrecht har moderniseret sit hus, så det lever op til de standarder, der vil være gældende i 2020. Med ventilationsanlægget har han sikret sig et rigtig godt indeklima, der beskytter mod skimmelsvamp. Ifølge Charlie Lemtorp anvender en gennemsnitsfamilie godt 10.000 kroner på lys og elektricitet, så Klaus Albrechts gamle stuehus er kommet meget langt.

Cookiepolitik