EU klima-borgerinvolvering starter i Sønderborg

EU SmartEnCity-projektet afholdt borgerinvolverings-workshop i Sønderborg, hvor deltagerne fra Vitoria-Gasteiz og Tartu mødte nogle af Sønderborgs mange ildsjæle.

Gæsterne lytter til støj fra vindmøllerne på Mintebjerg.

Borgerinvolvering a la Sønderborg

I uge 28 afholdt det store EU SmartEnCity projekt workshop i Sønderborg. Citizen Engagement var temaet, som tiltrak repræsentanter fra partnerbyerne i Tartu og Vitoria-Gasteiz – eller på nudansk borger involvering. Workshoppen satte fokus på, hvordan det samlede EU-projekt kan styrke borgerinvolveringen baseret på de bedste erfaringer fra bl.a. Sønderborg.

Gæsterne var på flere ZEROtours rundt i Sønderborg-området, hvor de bl.a. besøgte boligforeningen Søbo, Merete Lund Brock hos Home, Danfoss, Diamanten, Solparken i Vollerup, vindmøllerne i Mintebjerg. Hvor det var muligt brugtes elcykler fra Jønnes til transporten.

Søbos afdeling 11 bød velkommen

I afdeling 11 hos Søbo bød afdelingsformanden Jørgen Brodersen og bestyrelsen velkommen med kaffe, kage og en grundig orientering om hvorfor afdelingen har sagt STORT JA-TAK til EU´s tilbud om at medfinansiere nye vinduer og solceller på taget. Der blev vist rundt og forklaret hvorledes beboerne også inddrages i en bedre sortering af affald.

Jørn Rørbæk bød velkommen på Diamanten og fortalte gæsterne om Diamantens lange rejse fra vision til en smuk svane, som i 2014 fik den danske RENOVER-pris, som bedste danske renoveringsprojekt. Diamanten er et mønster-eksempel på, hvorledes aktive borgere lokalt kan tænke nyt og i samarbejde realisere visionerne.

Danfoss orienterede om byernes omstilling

Hos Danfoss hørte gæsterne om, hvorledes Danfoss vækster sin forretning på salg af energirigtige løsninger til byernes omstilling overalt i verden. På Mintebjerg blev der lyttet aktivt til de store 2,3 MW Siemens møller, som ikke denne onsdag gav hørbar lyd fra sig.

Ikke overraskende konkluderede de europæiske gæster, at Sønderborg-området er fuld af gode eksempler på inddragelse af borgere og virksomheder i klima-omstillingen. Erfaringer som de andre byer nu vil lade sig inspirere af og fortælle videre til nye europæiske byer, som søger inspiration til borgerinvolvering i klima-omstillingen.

 

9. august 2016

Energimærkets rolle

Merete Lund Brock, Home forklarer hvilken rolle energimærket spiller ved boligkøb​.

 

JA-TAK til nye vinduer og solceller

Afdelingsformand Jørgen Brodersen, Søbo forklarer gæsterne om hvordan EU har været med til at finansiere solceller og nye energirigtige vinduer i Søbo´s afdeling 11.

Diamanten i Fynshav​

Jørn Rørbæk viser rundt i maskinrummet på Diamanten i Fynshav​.

Cookiepolitik