8 timers ProjectZero-pitstop i Sønderborg

Afstand og alder var ingen begrænsning da 2 ældre klimaaktivister fra Vermont søgte ny inspiration til lokale grønne indsatser.

Gæsterne Jackie & Dave McMakin, begge 82 år, ankom klimarigtigt til Alsion – nemlig på hver sin elcykel.

Jackie & Dave McMakin fra staten Vermont/USA besøgte i juni Sønderborg for at lære om ProjectZero-projektet. Begge er som klimaaktivister dybt involveret i at redde bl.a. vandmiljøet i Lake Champlain i Staten Vermont og ønskede med besøget at hente ny inspiration i Sønderborg.

How did all this start?

How did all this start? – var det store spørgsmål allerede ved ankomsten til Alsion. Og selv om cykeltaskerne også skulle rumme tøj til 2 ugers rundtur, så blev der halet det ene ProjectZero dokument (på engelsk) efter det andet frem fra taskerne. Og gæsterne nægtede at cykle videre før de havde fået svar på de 6 spørgsmål, som materialet ikke kunne besvare.

Det blev til en længere snak om involvering og forandringsledelse – suppleret med en rundtur på Als inden de amerikanske gæster efter 8 timer ProjectZero-pitstop og overnatning i Sønderborg var klar til næste stop: Ærø.

Rejsen er efterfølgende fulgt op med supplerende spørgsmål og en opdatering på hvorledes ægteparret bruger deres nye Sønderborg-læring på at tune et bedre samarbejde mellem de mange Lake Champlain aktører i Vermont.

Bernie Sanders som grøn ambassadør

Staten Vermont, USA, er bl.a. kendt for deres senator, Bernie Sanders, som indtil for nylig også var præsidentkandidat for demokraterne. Bernie Sanders er selv aktiv i kampen for et bedre klima og peger ofte på at Amerika bør hente inspiration i Danmark. Således besøgte også en gruppe studerende fra Norwich Universitetet i Vermont Sønderborg primo juni 2016, hvor de blev inspireret af Sønderborgs tekniske klimaløsninger til deres fortsatte mekatronik-studier på Norwich University.

Pt planlægger en forretningsdelegation fra Montpellier, Vermont at besøge Sønderborg.

Jeg glæder mig på Sønderborgs vegne over den stigende klimainteresse fra borgere overalt i verden. Den bekræfter, at byerne og deres aktive borgere kan skabe fremdrift i klimaindsatsen, mens vi venter på at nationerne finder fodslaget efter COP21 i Paris, siger Peter Rathje. I Sønderborg har vi utroligt meget at vise frem for gæsterne, og det bekræfter for gæsterne at vi allerede er langt med omstillingen. 

 

9. august 2016

Vindmøllerne på Lillegrund

Her ses Jackie & Dave McMakin med vindmøllerne på Lillegrund.

Jackie & Dave McMakin på Universe

Jackie & Dave McMakin på Universe.

Læs mere om Universe her.

Cookiepolitik