Skrot olie-fyret og bliv CO2-neutral. Det var ambitionen, da Sønderborg Roklubs bestyrelse i 2013 tænkte energi'ske tanker om fremtiden. Nu er planerne realiseret og i lørdags blev anlægget indviet af Sønderborgs borgmester.
Når man bor ved Verdens ende og har vand som sit element, ja boltrer sig i det, så ligger det ligefor at varmeløsningen skal drives af havvand-varme (og ikke jordvarme). Og med strøm fra solceller, så er byggeklodserne til en CO2-neutral roklub på plads.
Et perspektivrigt demonstratorium
Borgmesteren glædede sig over klubbens inititiv og den spændende nye teknologiske udvikling, som giver mulighed for at udnytte varmen i vandet ved Alssund. Ved at udvikle disse muligheder, skaber vi samtidig vækst i både håndværk og industrivirksomhederne.
ProjectZeros Peter Rathje roste Roklubbens bestyrelse for projektet, som har store perspektiver som demonstrationsanlæg for de mange besøgende gæster. Og opfordrede klubbens medlemmer til gennem ZEROsport at udleve ambitionen om at være CO2-neutral med fokus på adfærd og fortsat energieffektivisering af bygningen.
- Ved at anvende cyklen til den landbaserede transport og ved at tage tænkningen med hjem og på arbejdet, får vi ringene til at brede sig i vandet, sluttede Peter Rathje sin takketale.
500 meter havslanger
500 m slanger på 5 meters havdybde er kernen i varmeforsyningen, som i varmepumpen fra Alpha Innotec (med en COP-faktor på over 5) og med strøm fra 56 m2 egne solceller omdannes til grønt brugsvand og opvarmning af klubbens faciliteter. Fire store solvarmepaneler på bygningens tag supplerer varmeløsningen forår, sommer og efterår.
Sponsorerne har muliggjort projektets realisering
Lokal funding fra Sydbank Fonden, Fabrikant Mads Clausens Fond og SE Vækstfonden samt en stor donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond har muliggjort realiseringen af projektet som har kostet ca. 500.000 kr. Arbejdet er udført af Broager VVS i samarbejde med Rainer Carstens fra varmepumpe-firmaet Alpha Innotec.