Verdens bedste - ved Verdens ende

Sønderborg Roklub skrotter oliefyret for at blive CO2-neutral.

Skrot olie-fyret og bliv CO2-neutral. Det var ambitionen, da Sønderborg Roklubs bestyrelse i 2013 tænkte energi'ske tanker om fremtiden. Nu er planerne realiseret og i lørdags blev anlægget indviet af Sønderborgs borgmester.

Når man bor ved Verdens ende og har vand som sit element, ja boltrer sig i det, så ligger det ligefor at varmeløsningen skal drives af havvand-varme (og ikke jordvarme). Og med strøm fra solceller, så er byggeklodserne til en CO2-neutral roklub på plads.

Et perspektivrigt demonstratorium

Borgmesteren glædede sig over klubbens inititiv og den spændende nye teknologiske udvikling, som giver mulighed for at udnytte varmen i vandet ved Alssund. Ved at udvikle disse muligheder, skaber vi samtidig vækst i både håndværk og industrivirksomhederne.

ProjectZeros Peter Rathje roste Roklubbens bestyrelse for projektet, som har store perspektiver som demonstrationsanlæg for de mange besøgende gæster. Og opfordrede klubbens medlemmer til gennem ZEROsport at udleve ambitionen om at være CO2-neutral med fokus på adfærd og fortsat energieffektivisering af bygningen.

- Ved at anvende cyklen til den landbaserede transport og ved at tage tænkningen med hjem og på arbejdet, får vi ringene til at brede sig i vandet, sluttede Peter Rathje sin takketale.

500 meter havslanger

500 m slanger på 5 meters havdybde er kernen i varmeforsyningen, som i varmepumpen fra Alpha Innotec (med en COP-faktor på over 5) og med strøm fra 56 m2 egne solceller omdannes til grønt brugsvand og opvarmning af klubbens faciliteter. Fire store solvarmepaneler på bygningens tag supplerer varmeløsningen forår, sommer og efterår.

Sponsorerne har muliggjort projektets realisering

Lokal funding fra Sydbank Fonden, Fabrikant Mads Clausens Fond og SE Vækstfonden samt en stor donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond har muliggjort realiseringen af projektet som har kostet ca. 500.000 kr. Arbejdet er udført af Broager VVS i samarbejde med Rainer Carstens fra varmepumpe-firmaet Alpha Innotec.

26. oktober 2015

Leverandørerne

Arne Hadberg (tv), Broager VVS har dimensioneret og installeret anlægget i samarbejde med Rainer Carstens fra Alpha Innotec.

COP & COP

COP-faktoren angiver varmepumpens energieffektivitet. En COP-faktor på 5 fortæller at varmepumpen leverer 5 gange mere energi end den strøm den tilføres.

Teknologisk Institut har netop vurderet COP-faktoren på den anvendte Alpha Innotec varmepumpe og vurderet at den er markedets mest effektive med en COP-faktor på 5-6 afhængigt af havvandets temperatur. Læs mere om COP-faktorer her.

COP er imidlertid også forkortelsen for Conference of Parties, den årlige FN klimakonference, som i år afholdes i Paris for 21. gang – derfor også benævnt COP21. Læs mere om om forberedelserne til konferencen her.

Gerner Petersen fra Sønderborg Roklub og borgmester, Erik Lauritzen får sig en snak

For yderligere oplysninger

Peter Rathje 
peter.rathje@projectzero.dk

Cookiepolitik