Klimapagten for borgmestre

Mange flere byer får nu kendskab til Sønderborgs frontløber-indsats på klimaområdet.

Borgmester Erik Lauritzen har nemlig takket ja til en invitation fra Realdania om at træde ind i det internationale Compact of Mayors klimasamarbejde.

Samarbejdet omfatter allerede 171 byer med mere end en kvart milliard indbyggere. Pt. er det i Danmark kun Sønderborg og København som har tilsluttet sig Compact of Mayors, men Realdania håber at få alle danske kommuner med i samarbejdet.


Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen

Sætter fingeraftryk på verden

Compact of Mayors har fokus på byernes rolle og ansvar i forhold til at reducere CO2-udledningen og foretage den nødvendige tilpasning til et ændret klima. Ved at tilslutte sig Compact of Mayors bakker byerne samtidig op om COP21-forhandlingerne i Paris, hvor byernes indsats vil spille en vigtig rolle i kampen for at reducere CO2 udledningerne globalt.

- Compact of Mayors er verdens største klimasamarbejde mellem borgmestre og er en fantastisk mulighed for at markere og synliggøre Sønderborgs klimaindsats, ikke bare i Danmark, men over hele verden. Vores klimaambitioner kan ikke stå alene – vi skal have så mange som overhovedet muligt med. Derfor ser jeg frem til at bidrage med vores knowhow i Compact of Mayors, udtaler Erik Lauritzen.

Cities Act, while Nations Talk

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania siger om Sønderborgs tilslutning til Compact of Mayors:

- Det er en visionær beslutning, at Sønderborg nu vælger at blive blandt de første 200 globale byer, der tilslutter sig Compact of Mayors. Ved sin tilslutning viser Sønderborg det gode klimaeksempel frem for andre byer i hele verden og hjælper dermed nationalstaterne til at formulere endnu mere ambitiøse mål op mod COP21 i Paris. Det er en meget vigtig dagsorden, og jeg synes, Sønderborg kan være stolt over at være blandt first mover-byerne.

Sønderborg-områdets CO2-udledning er allerede reduceret med 30 procent, siden ProjectZero-projektet blev startet op for otte år siden, og dermed er Sønderborg faktisk foran sin tidsplan, som skal ende med et stort nul for klimapåvirkningen i 2029.

Klima er også Bright Green Business

- Vi er i Sønderborg nået meget langt i vores arbejde. Vores indsats tiltrækker stor interesse og mange besøgende erhvervsgæster og har åbnet nye døre internationalt for vore virksomheder. Compact of Mayors-platformen styrker virksomhedernes muligheder for at sælge løsninger til byernes klimaomstillinger – overalt i verden, udtaler Erik Lauritzen.

Også ProjectZeros Peter Rathje glæder sig over at Sønderborg nu har tilsluttet sig Compact of Mayors.

- Byernes klimaindsats får med Compact of Mayors-samarbejdet nye rammer og samarbejdsmuligheder. Det vil betyde, at fremdriften i Sønderborg, Lagos og Adelaide bliver målt på samme måde, og det hilser jeg velkommen. Det vil i starten give os lidt ekstra arbejde, men på sigt sikre, at vi i Sønderborg arbejder efter de nyeste, internationale normer for klimaindsatser, fortæller Peter Rathje.

5. oktober 2015

Compact of mayors

Compact of Mayors samarbejdet understøtter førende borgmestres ambitioner om at byerne skal spille en aktiv rolle i klimaindsatsen. Medlemmerne skal inden for to år forpligte sig til at fastsætte et bindende mål for reduktioner af deres byers CO2-udledninger, og inden for tre år fremlægge en robust plan for, hvordan de vil nå målet.

Læs mere om Compact of Mayors her

For yderligere oplysninger
Kontakt projektchef Pelle Lind Bournonville, Realdania 
Telefon: 29 69 52 06

Sønderborgs deltagelse i C40

Sønderborg er gennem Clinton-samarbejdet allerede en førende rollemodel i C40-samarbejdet, som i dag omfatter verdens 85 største byer. C40-sekretariatet har New Yorks tidligere borgmester Michael Blomberg som præsident. I C40´s bestyrelse sidder også Realdanias adm. direktør Jesper Nygaard, idet Realdania over en treårig periode bidrager med 60 millioner kroner til at styrke klimaindsatsen i C40 og markere Danmarks rolle og løsninger i klimaindsatsen. 

Læs mere om C40-samarbejdet her

For yderligere oplysninger

Peter Rathje 

Telefon: 40 40 86 36

Cookiepolitik