Fransk klimavisit

Radio France har udvalgt Sønderborg som COP21 case og i den forløbne uge besøgte journalist Elise Deleve, Sønderborgs ProjectZero for at samle inspiration til et radioklip.

COP21 afholdes i Paris og Frankrig varmer op til at levere et godt FN-topmøde i december 2015. Flere franske byer har i årets løb været værter for COP21 opvarmningskonferencer og også de franske medier bakker op om indsatsen.

Således også Radio France som i uge 42 sendte deres internationale journalist Elise Deleve på en klimavisit til Sønderborg for at tage temperaturen på Sønderborgs store klimaomstilling.

Den fuldendte rollemodel på Kær

De 3 dages besøg omfattede bl.a. interview med Agnete og Tom Bonnesen på Kær, som udlever ProjectZero-visionen 100% ved at gøre driften af deres 150 år gamle bolig CO2-neutral med isolering, varmepumpe, solceller og senest en Tesla-elbil på egne solcelle-brændsler.

Også Sønderborgs Charlie kom på banen og fortalte om hvordan mere end 1.400 energivejledninger og håndværker-uddannelse har sat skub i energirenoveringerne og skabt vækst i byggebranchen.

Fokus på borgernes opbakning

Mads Fenneberg, elev i 8. klasse på Sønderskovskolen, fortalte om sin deltagelse i klimakonferencen på Alsion og om hvordan han og de øvrige aktive unge deltagere i skolens energi-patrulje arbejder med at nudge skolens yngste klasser.

Charlotte Wejs fortalte den indlogerende gæst på hotel Sønderborg Garni om hvordan udvendig isolering har reduceret energiforbruget og skabt et bedre indeklima i privatboligen på Kongevej. Og Kurt Prehn, Sønderborg kommune fortalte om elcyklernes indmarch hos både borgerne og på kommunen.

Asger Gramkow, som var formand for Futura Syd tænketanken som skabte ProjectZero i 2007, reflekterede over projektets udvikling og Sønderborg-områdets mange krøllede hjerner og ideer – Asger selv er her ingen undtagelse.

Skalerbare forretningsløsninger i Haiyan

Aase Nyegaard og Torben Esbensen fortalte om den politiske opbakning og skaleringen i det kinesiske Haiyan erhvervs-samarbejde. Bright Green Business var ligeledes temaet da Fleming Voetmann på Danfoss fortalte om energieffektive løsninger og grøn fjernvarme.

Peter Rathje tog Elise Deleve med på en ZEROtour, som bl.a. satte fokus på Diamanten i Fynshav som et strålende eksempel på hvordan lokal handlekraft og CO2-ambitioner går hånd i hånd.

It´s do-able – klimaomstillingen er mulig

Elise Deleve kvitterede inden returrejsen fredag eftermiddag med ”it´s do-able”, som svar på hvad kun havde konkluderet på sine 3 dage i Sønderborg. De mange indtryk og interviews vil i den kommende uge blive kogt ned til en ca. 4 minutters reportage fra Sønderborg, som skal gøre de franske borgere og byer endnu mere COP21 interesserede.

Det franske besøg i Sønderborg blev muliggjort gennem aktiv support fra Lucienne Pubellier, en herboende fransk forretningskvinde, som bakkede op med sproglig support under besøgets planlægning og under de mange interviews.

20. oktober 2015

Solceller i køkkenhaven

Solceller præger køkkenhaven hos familien Bonnesen, som selv høster solens energi.

Masser af plads i en Tesla

For yderligere information

Peter Rathje
peter.rathje@projectzero.dk
+45 40 40 86 36

Cookiepolitik